­­Karin sitter i fåtöljen mitt emot och talar om vad de ska tänka på: ”Du går ut ur rummet, se till att stänga dörren ordenligt efter dig. Nu är du på en strand. Du känner värmen från solen.”
Hennes röst är lugn och vardaglig. Hon säger ”känn hur kroppen börjar lösas upp i den varma sanden” med samma tonfall som hon skulle säga ”du kan hänga jackan i hallen”.
Alla tre är undersköterskor, och känner varandra från nuvarande och tidigare arbetsplatser. För Lena och Kerstin är meditation nytt och okänt, medan Karin har mediterat varje dag i många år.

Den guidade meditationen går ut på att Karin Arvidsson beskriver bilder som de andra ska föreställa sig.
Den guidade meditationen går ut på att Karin Arvidsson beskriver bilder som de andra ska föreställa sig.

I dag leder Karin en så kallad ”guidad meditation”. Det är ett bra sätt för nybörjare att prova på. Kerstin och Lena ska försöka föreställa sig bilderna Karin beskriver, och med hjälp av dem släppa tankarna på den yttre världen och gå in i sig själva.
Nu säger Karin att hon tänker vara tyst en stund, så att Kerstin och Lena får vara i fred med sina egna inre bilder av den varma stranden.
När hon börjar tala igen ber hon dem resa sig från stranden, gå tillbaka in i rummet, sätta sig i fåtöljerna och öppna ögonen när de känner sig redo.

De blinkar lätt yrvaket i den skarpa vårsolen som faller in genom de lätta, vita gardinerna. Ungefär en halvtimme har gått sen de slöt ögonen. Nu är det dags att berätta vad de upplevt.
Det visar sig att de har väldigt olika upplevelser. Kerstin har sett stranden väldigt tydligt, medan Lena framförallt har sett ljus i olika färger och känt värme.

När Karin leder meditationer väljer hon ofta bilder som strand, skog, berg och vatten. Det finns en tanke bakom bilderna. Vatten kan till exempel vara en symbol för rening, att rensa ut negativa tankar. Men det är inte säkert att den som blir guidad upplever det så. Det beror på hur man är som person och vilka tankar man är fylld av just då.
Därför är Karin alltid noga med att ge tillfälle att tala om vad man upplevt efteråt. Det kan komma upp känslor och tankar som man inte alls varit förberedd på.
Både Kerstin och Lena är nöjda med sina upplevelser. Lena tror att hon nog skulle ha nytta av att meditera.
– Den senaste tiden har jag haft mycket bekymmer, bland annat att min pappa gick bort. Jag har känt mig oerhört stressad. Det här skulle vara bra att ha ibland, för att lugna ner sig och bena i saker, säger hon.

Karin har mediterat varje dag i många år, för att hon mår så bra av det. En av fördelarna är att hon blivit bra på att vara helt närvarande i det hon gör. Det har hon stor nytta av i livet, inte minst på demensboendet där hon jobbar.
– Den person som jag har rakt framför mig just nu är den viktigaste personen i mitt liv. Speciellt när det gäller dementa är det bra, man kan inte fladdra med tankarna för de känner det direkt. De känner av hur man mår, om man är arg. De svarar genom att vara arga själva, eller inte vilja gå med, berättar Karin.

Meditationen ger henne kontroll över tankar och känslor. Det är inte så att hon undertrycker sina känslor, men hon kan välja själv när hon vill ge uttryck för dem, och på vilket sätt.
Det är bra även i umgänget med arbetskamraterna. Hon kan välja att inte låta sina privata känslor gå ut över stämningen
i  gruppen. Och hon kan välja att inte ta in negativ energi från andra. Dessutom tycker hon att meditationen hjälper till så att man kan släppa sin ilska.
– Man blir mjukare i sinnet,  får mer förståelse för andra, säger Karin.

ID: Karin Arvidsson

Yrke: Undersköterska, aromaterapeut, massör och meditationslärare. Dessutom keramiker.
Bor: Torekov.
Ålder: 56 år.

Karins tips

Så kommer du i gång:

Gå en kurs. Det är bästa sättet att komma i gång med meditation.

Lyssna.
Det finns många bra CD-skivor med guidade meditationer. Karin tycker om serien Dagliga meditationer från Sangha Records.

Läs. Det är bra att läsa om meditation. Karin rekommenderar böcker av Dalai Lama och Thich Nhat Hanh.