Från att ha varit assistent till sin kusin Kalle träder Dilsa här fram som privatdeckare med ett eget fall att lösa; ett kärlekens mysterium, som Kalle tycker är för larvigt att hålla på med.
Dilsa går i mellanstadiet, bor i Kärrtorp utanför Stockholm, är duktig i matte och har inga problem med kompisar eller familj. Det är befriande!  Hon lyckas dessutom lösa fallet, och klura ut huruvida Axel är kär i Ella eller ej. 

Boken är tänkt för 7-8-åringar, men funkar även för lite äldre barn. Man kan säga vad man vill om att hennes första fall just handlar om kärlek och relationer, att det är ”typiskt tjejer”, men är det inte detta som är det mest spännande som finns när man är sådär en 10-11 år (och några år därefter…).
Påhittiga Dilsa låter sig inte hunsas, hon står stadigt på egna spanarben.