”Skäms på er.” ”Lägg ner skitsnacket från fackets sida.” ”Är det fackets uppgift att försvara medlemmar, som missköter sitt arbete?”
Så kommenterade läsarna tidningarnas artiklar om händelserna i Kumla i höstas. Britt Gelin fick gott om arga kommentarer också . Folk hon mötte på stan frågade hur sjutton hon kan försvara folk som beter sig så här. Andra ringde och var arga.

I teve och tidningar framstod det som klart att undersköterskorna var skyldiga. En löpsedel med jättetexten ”Skräckens hus” satt uppe i hela stan. Därför förstår Britt att folk kan bli arga när facket försvarar de uppsagdas rättigheter.
– Det är ju så känsligt, i synnerhet när det gäller barn och gamla.
Själv har hon lärt sig att vara skeptisk i början och inte lita fullt på vad hon hör. De uppsagda undersköterskorna hade en annan bild än arbetsgivaren av vad som hänt.
– Vi kan ju inte veta eftersom vi inte var med när det hände, säger Britt Gelin.

Hennes uppgift är
att se till att allt går rätt till. Att de uppsagda får ge sin version. Att alla regler i lagar och avtal följs.
I det här fallet blev undersköterskorna också polisanmälda för misshandel. Då är det lätt att tänka ”men låt då polisen utreda om de är skyldiga först”. Men så kan man inte göra. När någon blivit uppsagd måste facket agera inom 14 dagar, sen är det för sent.
Britt Gelin berättar att det ibland känns tufft att bli utsatt för folks ilska och upprördhet. Men när hon får förklara brukar folk förstå och lugna ner sig.
Hon har också fått mycket stöd både från avdelningen och från förbundets pressenhet, som har hjälpt henne med hur hon ska hantera frågor från media.

Fallet med de tre
uppsagda undersköterskorna är inte avgjort än. Polisundersökningen lades ner i brist på bevis.
Uppsägningen har gått vidare till Arbetsdomstolen, som ska avgöra om arbetsgivaren gjorde rätt eller fel.