Många kvinnliga kommunalare tar all föräldraledighet. De jobbar också deltid i flera år medan barnen är små. Gifta par kanske tycker att det jämnar ut sig när de har delad ekonomi. Men som pensionär får kvinnan det betydligt fattigare än sin man.

KA har bett Pensionsmyndigheten och KPA som förvaltar kommunalarnas tjänstepensioner om hjälp att ta fram ett räkneexempel.
Vi har utgått från en förälder som är hemma cirka två år med båda barnen och sedan går ner i tid från 90 till 75 procent under fyra år. Totalt handlar det om nära 4 500 pensionskronor per år som går förlorade.
Många kommunalare fortsätter dock att jobba deltid mycket längre. Undersköterskan Carina Strömberg i Norrtälje tog i princip hela föräldraledigheten för sina tre barn och jobbade halvtid under cirka tio år.
– Jag var hemma i 18 månader med alla barnen.

Carina Strömberg har alltid kämpat för att få heltid. Men hon hade bara 61 procent när barnen kom och det blev ekonomin som styrde vem som skulle vara hemma. Hennes man jobbade heltid och hade en bättre lön. När barnen började på dagis var maken dessutom deltidsbrandman, så det fanns ingen möjlighet att ta kvällsskift för Carina som då gick ner till halvtid.
– Det var det enda schema som fanns som inte hade några kvällar.
För att undvika att det skulle bli för orättvist med pensionen, började maken direkt att betala in 300 kronor i månaden till en pensionsförsäkring.
– Vi träffade en person på Folksam som räknade på det åt oss. Egentligen borde han betala mer, men det var vad vi hade råd med och idag betalar min man på en annan pensionsförsäkring till mig också.

Det var en del som tyckte de var knäppa då, minns hon. Men Carina Strömberg menar att fler kvinnor borde tänka mer långsiktigt.
– Jag trivdes med att vara hemma, min man kom hem till lagad mat och tvättade kläder. Då är det rätt hemskt om man skulle flytta isär och det är massor med år jag inte får något för i pension.
Även om deltiden är frivillig till en början, är det lätt att bli fast i den senare.  
– När man blivit äldre och
barnen är stora är det inte säkert man vill gå upp i tid, för man orkar inte när man både jobbat och tagit hand om allt därhemma i alla år.

Fyra tips till en bättre pension!
1) Låt maken betala in till ett sparkonto och gör kontot till din enskilda egendom.
2) Om han betalar en pensionsförsäkring, välj en med låga avgifter och historiskt dokumenterad bra avkastning. Slopa det dyra efterlevandeskyddet när barnen är vuxna.
3) Tjänar du under statlig inkomstskatt på 35 660 kronor, får du skatta extra för pensionsförsäkringen som pensionär.
4) Reglera allt juridiskt mellan er. Skriv testamente om ni är sambor. Men försäkringar ärvs via förmånstagare, så kolla vad som står där också. 

ID: Carina Strömberg

Ålder: 46 år.
Yrke: Undersköterska på ett äldreboende i Norrtälje.
Familj: Make som är insatsledare inom räddningstjänsten, och tre barn 17, 22 och 25 år gamla.