– De allra flesta ungdomar vi pratat med vill ha ett solidariskt samhälle och en välfärd som fungerar. Sen finns de med extrema åsikter också men de var ändå förvånansvärt få, säger journalisten och författaren Annica Carlsson Bergdahl.
Hon och fotografen Jerker Andersson ville inför valet ge röst åt alla unga väljare och framtida väljare. Under 2010 samlade de ett hundratal ungdomars tankar i form av en utställning, en bok och en film.
Under Göteborgs filmfestival i vintras stod utställningen Röstlådan, som den heter, utanför Hagabion, Folkets bio i Göteborg. Det är en liten, orange, oansenlig skräpcontainer. Men innanför plåtskalet ryms stora visioner och drömmar om ett annat samhälle.

KA passade på att träffa upphovsmannen och upphovskvinnan bakom projektet Röst. Det startade som en idé om att samla ungdomars politiska tankar inför valet. De träffade ett hundratal ungdomar i och runt om Göteborg, intervjuade dem, fotograferade dem och filmade dem. Under 2011 växer projektet och Carlsson Bergdahl och Andersson ger sig ut i hela Sverige och träffar unga på samma sätt. Den här gången ska de unga också få fotografera sig själva och berätta om orten där de bor. Temat är hembygd.
– Sen ska vi samla allt material och göra en ny bok, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Inne i lådan, som under 2011 fortsätter sin turné runt om i Sverige, sitter bland annat exempel på goda gärningar på väggarna, och filmen Drömsamhällen rullar i en teve där några av ungdomarna berättar om sina visioner. Det spänner från allt mellan fred på jorden till ett samhälle där man slipper ha säkerhetsbälte vid bilkörning.
– Men även de ungdomarna som mest tänkte på att köra bil tyckte att solidaritet och välfärd var viktigt, säger Jerker Anders-son.

När man bläddrar i boken Röst och ser filmen Drömsamhällen är det slående hur mycket tankarna och drömmarna påminner om alla ungdomsgenerationers drömmar. Det är stora ord som frihet, rättvisa, fred och solidaritet som dominerar.  Men dagens generation har kunskap som tidigare generationer inte har haft, påpekar Annica Carlsson Bergdahl.
– Unga i dag är den mest demokratiskolade generationen någonsin men de har väldigt lite att säga till om, säger hon.
Hon frågade också sina intervjupersoner om dagens politiker.
– De hade väldigt svårt att namnge någon politiker som de tyckte var bra. Några nämnde Gudrun Schyman (FI), man nämner Maria Wetterstrand (MP) men det är allt. Jag tror att det handlar om att man vill ha personliga politiker som refererar till sin egen ungdom.

Vad säger ungdomarnas drömmar om det samhälle vi lever i?
– Det är en reaktion på det samhälle vi har, de ger uttryck för att de längtar efter ett solidariskt samhälle, säger Annica Carlsson Bergdahl.
Under våren kommer Röstlådan att fortsätta sin turné i Skåne, efter att under mars månad ha varit i bland annat Skara
i Västergötland.

3 röster ur Röst

Hur ser ditt drömsamhälle ut?

Sabina Andersson, 16 år.
– Finare hus, bättre miljö och mindre våld.

Teddy Kristensen, 19 år.
– Inga brott, alla mår bra. Skolan är bra. Alla bor bra. Ekonomin är perfekt. Hela samhället är perfekt. Alla är glada och mår bra hela tiden.

Arbresha Rexhepi, 18 år.
– Det är ett samhälle där jämställdheten är en viktig del av vardagen. Där vi strävar efter ett bättre samhälle hela tiden och att vi aldrig nöjer oss. Vi låter inte pengar förgifta våra liv.

Röst

Projektet finansieras av Arvsfonden.
Boken Röst (Carlssons förlag) utkom 2010.
Filmen Drömsamhällen hade premiär under Göteborgs filmfestival.
Röstlådan kommer under april månad och framåt att besöka bland annat Kristianstad, Malmö, Helsingborg och Karlskrona. Efter sommaren åker den vidare till Jönköpings län.

ID: Carlsson Bergdahl

Namn: Annica Carlsson Bergdahl. Ålder: 49. Bor: Göteborg. Yrke: Journalist och författare.

ID: Jerker Andersson

Namn: Jerker Andersson. Ålder: 45. Bor: Göteborg. Yrke: Fotograf.