Halima Andersson, Kom i Form-vinnare 2011.Halima Andersson:

”Promenaderna är tråkiga, så jag tränar tufft!”

Hej Bea! Denna vecka har varit seg. Det känns enformigt med promenader varje dag…det är säkert jättebra, men ack så tråkigt. Därför var det kul med något helt NYTT. I måndags var jag på cross traning. Det var fantastiskt jobbigt, men jättekul. Jag gjorde övningar jag har aldrig gjort i hela mitt liv och kunde sen knappt gå på hela veckan. Vilken träningsvärk jag fick,men jag älskar cross training. Jag är helt besatt och kommer att gå på det en till två gånger i veckan.

I  torsdags provade Peter och jag box ihop. Det var också jättejobbigt. Jag har full respekt för box, det är en träning som kräver kondition, smidighet och absolut styrka speciellt i armarna och benen.
Kul att bli lite mer insatt i den sporten, men aldrig mer. Det var inte min grej.
Peter tyckte också latt det är jobbigt. Och tråkigt, tyvärr.
Det är alltid både spännande och jobbigt att göra saker utanför sin trygghetszon. Man vill känna sig trygg och säker och att ha kontroll är viktigt. Därför kan det vara jobbig med oförutsedda saker och händelser. Men det är viktigt att släppa kontrollen och våga utmana nya saker. Det är som med resor. Har det varit jättebra, då vill man tillbaka om och om igen till samma ställe. Det är safe, fast det finns över 200 länder att besöka. Så är det för oss när det gäller Thailand.
Att prova nya träningsformer har varit jättebra, för det är tråkigt med promenader och bollträning. Jag har väldigt lätt för att bli uttråkad och behöver ny inspiration för att orka vidare och utvecklas. Promenader bränner man inte så mycket kalorier på, men jag går på gymmet och kör hastighet 7 och lutning mellan  6-9 . Det känns bra för mig och jag bränner ungefär 600 kalorier per timme.
Maten funkar jättebra. Dock saknar Peter brödet och jag har lovat att baka bröd idag, även om jag själv inte äter det.
Tack och hej då för denna vecka !!

Halima
PS Mitt knä och handen är helt återställda nu DS

 

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Ta det lugnt med den tuffare träningen”

Hej Halima! Vad du tar i!

Jag ser att du hittat några träningsformer du tycker om och som är intensiva. Det är bra och kul på alla sätt, men jag vill påminna om att promenaderna är grundträningen. De bygger upp din cirkulation ute i musklerna och förmågan att ta hand om syre och tuffare träning. Jag vill att du kör bara ett tufft pass i veckan än så länge.  Detta blir sista veckan med promenader varje dag och det är inte meningen att du ska ”bränna kalorier” . Du ska hitta balansen i din kropp och få kroppen att svara på din träning. Om du fortsätter som du alltid gjort kommer du också få de resultat du har fått hittills. Men det är ju dessa resultat du vill förändra om jag förstått det rätt.

Överansträng dig alltså inte, utan lita på att kroppen får den träning den behöver. Jag lovar!

Efter dessa sex veckor kommer det ännu mer personligt utformade program och där är grundträningen avslutad. Så håll ut i en vecka till!

Skönt att din hand och ditt knä är bra och gott att se att du har en träningspartner och stötteperson i Peter.

”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Många kramar,  Bea

Johan Karlsson, Kom i Form-vinnare 2011.Johan Karlsson:

”Jag trillade dit på några chips…”

Hello Bea! Denna vecka har rullat på som vanligt, men jag har haft det lite svårare att komma ut på promenad under tre dagar: Jag har varit på tågresor och utbildningar. Men jag körde dubbelpass med morgonpromenad och testade rodd 30 minuter och core 30 minuter under tisdagen. Det kändes häftigt att göra nåt nytt.

Jag åkte dit i lördags och åt sex chips och några bilar, men jag överlever nog det också…

Annars är jag nog inne i en liten så kallad minikris, där jag vill så mycket men inte riktigt orkar så mycket som jag vill. Det gäller ju att orka med övriga måsten också! Jag var ensam med barnen i helgen och märkte att planering är A och O när det gäller att få in friskvård och matlagning.

Vad vore mannen utan sin kvinna…..Nada, förutom att man skulle vara smal då, hihi.

Denna femte vecka kommer bli en kanonvecka tror jag. Jag ska spela match på onsdag, så det får bli mitt extra ansträngningspass. Så fort snön smälter får det också bli lite power walk i skog och backar.

Ha det gott och ta hand om dig!
Johan Karlsson

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Tänk efter varför valet blir som det blir”

Hej Johan! Några chips överlever du nog ändå, så jag håller med dig. Däremot kan du nu utvärdera om det smakade gott, om det var något nödvändigt och hur tankarna gick? På så sätt kan du själv lägga märke till vilka tankar som styr dig i en sådan situation och varför valet blir som det blir. Det är spännande. Ibland upptäcker vi att valet var helt riktigt. Det smakade kanske inte bra och det var nödvändigt att äta chipsen just då för att pröva hur de smakade. Det är i alla fall inget du dör av!

Ja, det är ju så med livsstilsförändringar att de ska planeras in och genomföras mitt i det så kallade ”vanliga livet”. Då är det viktigt att det sker i samarbete med övriga i närheten och att helheten kommer med. Det gäller att hitta de lösningar som passar bäst för dig och familjen. Jag skulle gärna vilja höra lite mer om hur du löste det rent praktiskt när du var ensam, som tips till andra som har barn. Beskriv gärna lite mer nästa vecka, hur ni löser vardagen för att få livet att gå ihop med de nya vanorna.

Varje liten platå leder också någonstans och en tredjedel av KomiForm är redan avklarat. Nu är det sista veckan med grundprogrammet. Härligt att se att du ser fram emot denna och din fotbollsmatch. Glöm inte att äta tillräckligt och må så gott!

”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Många kramar

Bea

Emelie Andersson, Kom i Form-vinnare 2011.Emelie Andersson:

”Jag har legat sjuk nästan hela veckan”

Vilken vecka det varit! Jag lade mig sjuk i lördags och har legat sedan dess. Igår (fredag) var första dagen jag var uppe och faktiskt kände mig som en människa igen. Det var en väldans influensa jag fick. Jag har ännu kvar hostan och tröttheten, men jag börjar bli bättre i alla fall. Träningen har ju absolut inte blivit gjord och maten har också blivit lidande. Jag har inte orkat gå upp från sängen och ännu mindre orkat laga någon mat. Har dessutom inte haft någon aptit utan mest legat och mått illa.

Förut när jag varit sjuk har det varit lätt att bara få i mig en smörgås eller en tallrik kräm, till exempel.  Men nu har jag ju inte kunnat äta något sådant alls och då har det i stället inte blivit så mycket. Min matsedel har alltså blivit mycket drabbad och mina tankar har hela tiden gått ut på att jag är en dålig människa. Att bli sjuk passar inte in just nu. Men å andra sidan, som du sa, Bea, visar ju kroppen att den fungerar. Jag har i bakhuvudet haft tankar som att jag inte rör på mig, att jag går miste om en av mina tolv veckor nu och att jag måste ta igen dem. Men det går ju inte. Veckan är  snart över och jag kan inte göra något åt det nu.

Jag måste i första hand ta hand om min kropp och nu längtar jag faktiskt ut till friska luften och att gå en lång promenad. Men jag får nog vänta ett slag med att ta ut mig ordentligt. Jag ska i alla fall ut om en stund, tror jag, bara för att få känna på vårvädret!

Kramar, Emelie

 

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Du måste bli helt frisk innan du börjar träna igen”

Hej Emelie! Jag tycker du är jättestark som måste brottas med influensa så här i början av programmet. Precis som du skriver är det jätteviktigt att du är helt frisk när du börjar träna igen. Promenader är då ett bra sätt att starta upp med igen, så att du kan känna efter att det inte tar emot i kroppen på något sätt som känns fel.

När det gäller maten är det viktigaste att du får i dig mat när du är sjuk. Att du kort sagt inte slutar äta eller äter för lite. Vätska är superviktig för återhämtningen och så fort du känner dig bättre,  hitta tillbaka till de rutiner du vill ha och som passar dig. Ta en dag i taget och lär känna din kropp, nu när du ska tillbaka och bli frisk. Inget halsont eller gult snor får finnas när du börjar anstränga dig igen!

Du får ett schema som de andra, men jag förutsätter att du håller dig till promenader i den takt och i det tempo som är möjligt.När du känner dig starkare lägger du på bollträningen igen. Jag kan tänka mig att du mot slutet av veckan kanske kan testa ett annat pass om du återhämtat dig.

Krya på dig nu!

”Ibland ser vi inte skogen för alla träd”

Kram, Bea