Den sexiga vampyren från Twilight-filmerna har nu blivit charmig svärmorsdröm. En gammal man, Jacob, besöker en cirkus och minns sitt 30-tal: Han blir föräldralös och samtidigt hemlös. Han lämnar sin veterinärsutbildning och på vinst och förlust hoppar han ombord på ett cirkuståg. Han lyckas övertyga direktören om att cirkusen behöver en veterinär, men hans huvudsakliga uppgift blir sedan att tämja en elefant, som ska rädda cirkusen från konkurs.

Filmen ger en bild av cirkusen som arbetsplats, där den hemska direktören drar in lönerna när det behövs och där såväl människor som djur får jobba tills de stupar. Ja, ibland bokstavligen stupar, nattetid krymper personalstyrkan genom att människor knuffas av tåget. Och i en fasansfull scen misshandlas elefanten.

Men framför allt är Water for elephants en vacker, snyftromantisk film och ett svartsjukedrama. Jacob blir givetvis kär i direktörens fru Marlena (Reese Witherspoon) som är en riktig ”Tingeling”.
Den här filmen är inte baserad på en ”true story”, utan på en roman av amerikanska Sara Gruen.