Avtalet ger 480 kronor per individ till potten. Kiruna har lagt ytterligare 300 kronor. Det blir 780 kronor till potten.
På Fjällgården har lönesamtalen handlat om den sociala biten, dokumentation och aktivering av de gamla. Åsa Fjällborg tycker att alla skulle fått diskutera vilka frågor som skulle komma upp i lönesamtalet. I hennes arbetsgrupp pratar man öppet om lönerna, det tror hon kan ha bidragit till att de får mer. Hennes nya lön blir 23 000 kronor.  Medellönen i vård och omsorg låg tidigare på 21 727 kronor.
– Alla är rätt nöjda med höjningen, säger Åsa Fjällborg.

KA har tidigare berättat att unga i Kiruna väljer gruvan före vården, Nordnytt hängde på. Nu säger facket att det fick politikerna att höja lönerna. Mary Poromaa på Kommunal är lycklig:
– Vi är stolta, det var en magisk tisdag. Jag tror det inte förr-än jag ser lönelistorna och har svart på vitt.
De flesta av sektionens nära 900 medlemmar får runt 700 kronor. Några mer, några mind-re.
– Det är inte så vansinnigt stora löneskillnader, snittet blir rätt jämt, säger Mary Poromaa.

Även när det gäller lägstalönerna ligger Kiruna bra till. De som saknar utbildning får 17 500 kronor och de som har utbildning får 19 000 kronor. Facket hade gärna sett större höjning.
Mary Poromaa tror inte att de här pengarna räcker för att locka folk från gruvan. För det behövs också  bättre arbetstider och arbetsmiljö.
Kampen för arbetskläder till de anställda i vård och omsorg har pågått i många år. Ett argument är smittspridningen, men det finns fler.
– I de tekniska yrkena behöver de inte stå för något själva. Varför ska det vara skillnad? Det är en stor kostnad att behöva stå för det själv. Man kan inte dra av det.