– Det är stenhårt. Vi får inte ett öre över avtalet. Där står det 480 kronor, då blir det inte mer, säger Benita Rosberg, Kommunal, Ekerö.
Läget är likadant i många av landets kommuner. Det vittnar ombudsmännen om. Flera konstaterar att det som ges utöver avtalet krymper för varje år.

I Sotenäs blev utfallet utöver pott 69 öre per medlem, i Uddevalla cirka 20 kronor. I Sollefteå får de arbetsplatser som inte haft lönesamtal 20 kronor extra till potten. I Uppvidinge har man fått 30 kronor extra. För vård och omsorg ges 60 kronor extra i Kristianstad, 80 kronor i Eslöv och 100 kronor i Skurup.

Enligt KA:s rundringning slår ingen Kiruna som ger 300 kronor per individ till potten.
Några sektioner fick lokala tvåårs avtal i fjol. Lessebo och Tingsryd fick 1050 kronor från första oktober i fjol. Ludvika fick 1170 kronor från första november i fjol.
– Vi vann pengar. Det är nivåhöjande för framtiden. Potten blev större, de pengarna har vi med oss för framtiden, säger Maino Wohlfeil, Kommunal, Ludvika.

På många håll har facket haft svårt att påverka avtalets lägsta löner. Men räddningstjänsten i Göteborg har fått 20 300 kronor som ingångslön, efter tre år i tjänst finns en garanti på 22 500 kronor.
Annars ligger Överkalix bra till. Där får den som är nyutbildad 19 500 kronor, den som är outbildad 19 000. I Uppvidinge får den som är utbildad 19 000 kronor, den som är outbildad
17 100. I Mörbylånga får den med utbildning 18 200 kronor, den utan 16 500. Samma gäller Karlskoga.

Nya lönen

KA har ringt 20 ombudsmän som ansvarar för Kommunals 21 avdelningar.

Förhandlingar pågår, läget oklart: Skaraborg, Älvsborg, Stockholm, Västmanland.

De flesta får nya lönen i april: Öst, Uppsala, Örebro , Norrbotten, Väst, Dalarna, Kalmar, Blekinge, Skåne, Jönköping, Halland.

De flesta får nya lönen i maj: Värmland.

Hälften får nya lönen i april, hälften i maj: Västernorrland, Jämtland, Kronoberg, Västerbotten, Gävleborg (flera får i juni).

Lokala förhandlingar

- Cirka 370 000 anställda i kommuner och landsting ska få nya löner från 1 april. För varje individ läggs 480 kronor till potten. Hur mycket var och en får avgörs i lokala förhandlingar. Individgarantin är 100 kronor.

- Sektionen kan förhandla fram lokala satsningar.

- Sedan sker en förhandling, facket försöker rätta till fel.
Facket kollar att hela löneutrymmet (potten) har använts.

- Lägsta lön för den som fyllt 19 år ska  från första april vara lägst 16 070 kronor.

- Lägsta lön för den som har yrkesförberedande gymnasie-utbildning  och ett års anställning ska från den 1 april vara lägst 17 770 kronor.

Privata arbetsgivare

Omkring 87 000 kommunalare är anställda i privata företag. För dem gäller ett 50-tal avtal med andra datum för löneökningar.