Det gamla Folkbild­ningshemmet med matsal blir nu en sjökrog.

I slutet av mars är det snö i luften, lerigt på marken och hela området som kallas Grosshandlargården är en enda byggarbetsplats. Här byggdes 1925 elevhem och skolbyggnad med matsal. Under sommarhalvåret skulle unga arbetarkvinnor få möjlighet att bo här, för att ”vila, lära och utvecklas” och få chans till ett bättre liv.
Rektor blev Natanael Beskow som var en av grundarna till Birkagården, ett läsrum eller en ”hemgård” på Rörstrands­gatan i Stockholm. Där skulle människor från olika samhällsklasser och åsiktsriktningar mötas och kurser ordnas. Inspirationen kom från ”Settlement­rör­elsen” i England, där välbeställda reagerade mot den utsugning och de miserabla förhållanden som industrialismen skapat.

Barnboksförfattaren och tecknaren Elsa Beskow är kvinnan bakom väggillustrationerna.Barnboksförfattaren och tecknaren Elsa Beskow är kvinnan bakom väggillustrationerna.

Raffaello Di SchienaRaffaello Di Schiena.

Det var det här Nils Berg hade sett. Han och hustrun Hanna hade tidigare donerat större delen av Marholmen till LO, nu ville han skänka resten av holmen till Birkagården. Natanaels hustru var Elsa Beskow, en av Sveriges mest kända barnboksförfattare och illustratörer. Hon färg­satte och inredde byggnaderna och paret bodde här på somrarna.
Nu är de två delarna på Marholmen, Ar­bet­arnas holme, på väg att knytas ihop. Kom­munals beslut att köpa Birkagårdens del 2006 följdes av ett beslut att satsa 100 miljoner kronor på att restaurera byggnaderna, rusta upp semesterstugorna, skapa en ny badstrand, anlägga lekplatser och bollplaner för barn och vuxna. Drygt hälften av investeringen gäller kommunalt vatten och förbättrad elförsörjning.

Innanför dörrarna till Folkbildnings­hem­met strömmar marssolen in genom stora blyspröjsade fönster. Det är högt i tak som i en katedral, och taket och träväggarna är marmorerade och prydda med tänkespråk och sirliga mönster av Elsa Beskow. Här hade unga arbetarkvinnor kurser, här blev de serverade trerättersmåltider under 1930- och 40-talet. Köksdelen är ny och här finns toaletter och förråd insmugna i hallen.
Huset är fortfarande ett sommarhus. Under åren har det bara funnits öppen spis som värmekälla, nu finns element diskret placerade under enkelfönstren.
– Här blir det en sjökrog som är öppen varje dag under sommaren, under vår och höst på helgerna, berättar Raffaello Di Schi­ena, vd för Lyran och Gross­handlar­gården som ägs av Kommunal. De som semestrar här men även andra gäster, både bil- och båtburna, är välkomna hit. Här kan man få en trerätters lunch eller middag i den vackra matsalen, eller äta något grillat eller rökt utomhus.
Det är inte bara husen och platsen som ger inspiration till sjökrogen, också det som serveras bär spår av historien.
– Vi hittade en anteckningsbok med de matsedlar man hade här i slutet av 30-talet.
(Här har Marholmens kock lagat en meny inspirerad av boken.)

Tvärs över det som ska bli grusplan med en gräsklädd rundel i mitten ligger det gam­la elevhemmet som var i mycket dåligt skick när Kommunal tog över. Inne blir det plats för fest, utställningar, bröllop eller kanske spelmansstämmor. Utanför blir det ett stort trädäck ner mot vattnet.
Ett stenkast österut ligger Grosshandlar­villan. Den byggdes till paret Berg 1903 – 1905 och ritades av en känd åländsk arkitekt. Den är byggd i nationalromantisk stil, av timmer som vilar på granit och både yttre detaljer och inredning bevarad. Också den restaureras nu.
Historien om Arbetarnas holme kommer tack vare Kommunals satsning att leva kvar i de bevarade och återställda husen.
Men hur är det med idéerna att låta dem med minst möjligheter och pengar få njuta av sommaren på Marholmen?
– Allra viktigast är just möjligheterna för medlemmar och deras familjer att semestra här, säger Kommunals förbundskassör Anders Bergström. Barnen ska ha lekplats­er och bollplaner och nära till badstranden. Semesterstugorna ska gå runt ekonomiskt för oss, men inte mer. Konferens­verk­sam­heten däre­mot, ska ge ett överskott. 

1892 gifter sig grosshandlare Nils Berg med den 15 år yngre Hanna Maury.

1900 köper Nils Berg Marholmen i Roslagen.

1903 startar bygget av Grosshandlarvillan.

1910 hålls här lantbrukskurser för unga pojkar.

1913 skänker paret Berg större delen av Marholmen med en del hus till LO. I husen skulle arbetarfamiljer och arbetarkvinnor få chans till semester och vila.

1924 donerar Nils Berg resten av Marholmen till Birka­gårdens folkhög­skola och Marholm­ens Folk­bildningshem skapas.

1925 byggs skolbyggnad med kök (det som nu 2011 blir sjökrog).

1926 startar första sommarkursen med 18 fabriks­arbeterskor, två hembiträden och en vice värdinna som elever.

1937 hålls den första fackliga kursen på Marholmen.

1983 köper Kommunal LO:s del av Marholmen för 1 krona per medlem, cirka 600 000 kronor.

1988 invigs Kommunals konferens- och semesteranläggning med konferensbyggnad och 40 semesterstugor.

2006 köper Kommunal Birkagårdens del av Marholmen.

2011 på påsken invigs den nya sjökrogen och till midsommar ska det mesta vara klart.

Så hyr du en stuga på Marholmen

Stugorna är på 70 kvadratmeter och kostar 4 500 kronor för en sommarvecka och självhushåll, 4 950 kronor med linne och städning.
Man bokar på telefon 0771-161700, mer info på www.lyrankonferens.se.