Johan Karlsson, Kom i Form-vinnare 2011.Johan Karlsson:

”De åt bullar, jag tog en frukt…”

God kväll Bea! Jag har just kommit in från en timmes kvällspromenad i raskt tempo med en kompis som var hemma från sitt jobb i Norge. Det funkar väldigt bra att förena socialt umgänge med att röra på sig.

Denna vecka har gått av bara farten, det är så himla kul att man gör allt utan att tänka på det. Fortfarande håller jag mig borta från allt onyttigt och känner mer och mer att jag klarar mig utan det. Sånt som jag alltid drack annars  har jag inte ens tittat åt, trots att två Coca Color står i källar- trappen.

Vi har haft folk här hela helgen på fika med bullar och allt möjligt gott, men jag tog frukt och var inte ens sugen.

Det är lätt att ta en dag i taget när man inte behöver tänka på det!

Jag har fått med min sambo på tåget också och hon är jätteduktig. Hon peppar verkligen mig och jag henne. Ser fram emot en ny vecka med nya utmaningar.

Vilka nötter var det som var bra att äta? Osaltade, så klart..

Hälsar Johan

 

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Du kan redan göra dina egna val”

Hej Johan!

Vad härligt att du redan är inne i nya tankar och nya handlingar. Det är så läckert att läsa och att du dessutom har fått en egen ”hemmacoach” är ju helt suveränt. Bara fortsätt,  med positiva tankar som leder till de val du nu gör. Det är starkt att göra sina egna val i sociala sammanhang där det kanske inte är så accepterat att välja frukt. Men den som gör sina egna val, framförallt i det man stoppar i sig och vad man väljer att prioritera för att må bra, är också den som når dit han eller hon vill.

Bra jobbat, Johan!

Du har helt rätt. Ät naturella nötter i så stor utsträckning som möjligt, men det är ingen fara om det blir saltade någon gång. Den stora skillnaden är att saltet bidrar till törst och att det finns en tendens att det får oss att äta mer.

Nu går vi in i vecka tre och det är dags att komponera egen matsedel. Ta tips från andra och lämna gärna tips till detta gäng. Denna vecka skickar Emelie med ett ”glasstips”.

”När jag vet vad jag vill, vill jag det jag vet”

Många kramar,
Bea

Emelie Andersson, Kom i Form-vinnare 2011.Emelie Andersson:

”Jag letar efter andra belöningar än sötsaker”

Hej Bea. Jag behöver verkligen ändra min syn på kost och motion. Ska jag äta något onyttigt  måste jag även röra på mig. Jag har nu förstått att det bara är jag som kan ändra på mitt betende. Andra kan stötta mig och finnas där, men det är jag själv som måste ta stegen till ett bättre liv. Utan en vilja går det inte.

Jag har försökt många gånger att börja träna och vara duktig, men det har aldrig funkat. Jag har nu kommit i underfund med varför det blir så hela tiden. Det är för att jag måste ändra min syn på allting. Om jag inte ändrar mig själv kommer jag ju aldrig att ta tag i detta. Jag måste ändra min inställning och mina tankar till ett mer hälsosammare liv, för det är inte bara nu jag ska leva och må bra. Jag har även en framtid att tänka på!  Det jag gör nu påverkar mitt liv senare. Min inställning måste ändras och detta är början på den förändringen.

Min kropp är trött och tung just nu, men jag vet att det beror på positiva förändringar som jag påbörjat. Jag har fortfarande sug efter ”goda” saker, men har försökt avstå så gott det går. Det är prov för mig hela tiden. När andra äter det jag vill ha har jag svårt att få in tankarna på att jag ska välja rätt. Och när jag väl lyckats välja rätt väntar jag mig innerst inne en belöning i form av något sött. Så som jag alltid levt! Då börjar tankarna om igen.

Men jag måste lägga grunden själv och det är det jag tränar på just nu. Jag får hitta ett annat belöningssätt!

Här är ett recept som är bra att ta till när sötsuget kommer…

Emelies glass:
En frusen banan (dela den gärna i bitar innan du fryser in den).
En näve frusna bär (vinbär, jordgubb eller vad du har).

Detta ska helst frysas in dagen innan och tas fram tio minuter innan servering. Sen är det bara att mixa ihop allt i en mixern. ”Glassen” ska serveras direkt, för annars smälter den.  Toppa gärna med mycket hackade naturella nötter.

Vill man ha det lite krämigare kan man tillsätta två matskedar Oatly Imat, eller två matskedar naturell yoghurt.

Hälsningar Emelie

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Du är helt klart på rätt väg”

Hej Emelie!

Att vara i din ålder och upptäcka det du nu gör berör mig. Att förstå vikten av ditt eget värde och vad du är värd att ha i ditt liv, kan bara leda till bra resultat.  Det innebär att om du tycker att du är värd ett liv med ork, glädje och energi, så skapar du också situationer och gör aktiva val som leder dig dit. Till exempel att motstå sötsuget. Om du fortfarande har det kvar föreslår jag att du ökar på fettintaget och minskar ännu mer på kolhydraterna. Ät bara proteinrikt och fettrikt på kvällen. Nu ska du också ta bort brödet, vilket också kan trigga igång sötsuget.

Precis som du skriver,  hitta ett annat belöningssystem. Innan du gör det, fundera över vad som är belöning för dig? Vilket tillstånd får du när du blir belönad? När du har det tillståndet klart för dig kan du stämma av med dig själv om det finns någon annan situation som du får det tillståndet i. Om den situationen inte är förknippad med mat utan är något annat som passar bra, så belöna dig med det (upplevelser med andra, egna upplevelser och så vidare).

Starkt jobbat, Emelie.  Det är nu dags för vecka 3 och du ska sy ihop din egen matsedel och läsa lite mer om kosten. Kul att du kommer med tips till de andra, för det är precis vad det handlar om nu. Att upptäcka recept och  tips som går att omsätta i en ny livsstil.

Kom gärna med mer recept till varandra!

”När jag vet vad jag vill, vill jag det jag vet”

Kramar från Bea

 

Halima Andersson, Kom i Form-vinnare 2011.Halima Andersson:

”Jag älskar mina nya löparskor!”

Hej Bea ! Här kommer veckans rapport. För det första är jag Coca Colalight-beroende och brukar dricka mellan en och två liter om dagen, men efter vår träff i Stockholm har jag helt slutat med det. Nu dricker jag enbart vatten och det är jättetufft, men jag ska FÖRSÖKA hålla ut i 12 veckor. För det andra valde jag spinning som en extra aktivitet. Jag brukar spinna två gånger i veckan, men efter spinning med dig insåg jag att jag haft fel teknik. Jag har cyklat plant under passen
och bara njutit av musiken och min grupp. I måndags hade jag dock mycket motstånd, precis som du lärde mig, och nu kan jag säga att efter att länge ha haft spinning som en favorit är det inte  längre så. Det är ju inte lika lätt och roligt längre, så jag får hitta en annan favorit.

Eftersom jag är kock i grunden tycker jag att matlagning är den enklaste delen. Däremot är det jobbigt att träna varje dag och sit-ups på bollen kan du glömma helt. Jag höll på att slå ihjäl mig och gör i stället ”plankan.” Min målsättning är att kunna hålla ut två minuter när du kommer i halvtid.
Det bästa med I form med KA är förstås BEA och sen LÖPARSKOR från Löplabbet. Jag älskar mina skor, de är fantastiskt sköna och jag längtar varje dag att träna  bara för att mina fötter aldrig har mått så bra. Det gör att jag tar i lite extra, för det är en underbar känsla. Fötterna är jätteviktiga, de bär vår normalvikt plus all övervikt. Helt otroligt, egentligen. Jag har alltid köpt mina skor på rea, men aldrig mer.
Min självbild är att jag är målmedveten, men känner mig fet och ful just nu. Jag trivs inte med min kropp, trots  att jag har läst båda böckerna av Mia Törnblom om självkänsla och mera självkänsla. Jag gillar inte mina volanger runt mage och rygg.
Mitt tålamod varierar från dag till dag  när det gäller mina passagerare i bussen, min relation till familj och vänner, träning och mat. Ibland känns det som att jag kan uthärda vad som helst och ibland vill jag bara strunta i ALLT och orkar ingenting. Men då bär Peter mig och får mig på banan igen. Vi har aldrig svackor samtidigt och det har räddat vår relation.
Jag är nöjd med min vecka när det gäller träning och mat fast det är superjobbigt. Jag gör inget annat än att jobba, handla mat, laga mat och träna, men det är värt det. Jag är mycket piggare, har börjat få in riktigt bra rutiner och älskar utmaningen. Jag tar timme för timme och dag för dag och det känns bra att leva just NU!
Gårdagen kan man inte ge mer innehåll och om i morgon vet vi ingenting. Men dagen idag är här och det är bara att använda den väl på alla sätt och vara nöjd med sig själv. Jag är stolt över mig själv och det jag gör för att komma i riktigt bra form.
Tack och hej för denna vecka!
Halima

Bea AhlperbyBeas kommentar:

”Du har kämpat på superbra”

Hej Halima!

Vad spännande att spinning har fått en helt annan innebörd för dig. Det kan bero på att du kanske numera tränar för att träna i stället för att bara vara. Även om du lägger på motstånd, så ta fram den känslan du haft tidigare och kopiera in den igen. Då tar du med det som var bra från förr och kompletterar med det som är bra nu. Det vill säga att du har mer motstånd och får en effektivare träning i ett gott tillstånd

Superbra kämpat denna vecka! Gott, att du har familjen runt omkring dig som stöttar. Lita på dina inre krafter och fortsätt säga till dig själv att du är bra precis som du är. För det är du!

Vad gäller sit ups, gör så gott du kan varje gång. Fortsätt med benlyften när du sitter på bollen, så skapar du grundbalansen. Våga rulla lite på rumpan när du sitter också., så hittar du snart den inre balansen. När den väl finns kommer det att gå. Bra att du gör plankan så länge.

Fortsätt med att vara stolt!

Nu är det dags att börja göra en egen matsedel. Läs om kostens betydelse och börja spana på egna recept och andras tips.

Skickar över programmet för vecka tre och ett ”glasstips” från Emelie!

”När jag vet vad jag vill, då vill jag det jag vet”

Kramar från Bea