Tecknat äventyr i fåglarnas värld av skaparna bakom Ice Age-filmerna. Som liten unge blir djungelpippin Blu tillfångatagen och hamnar så småningom hos människoflickan Linda i kalla Minnesota. Hon tar hand om sin fågel och uppfostrar honom som ett husdjur.
När de båda är vuxna får de reda på att Blus är ett två kvarvarande exemplar av just den arten. Blus kvinnliga motsvarighet finns på en fågelstation i Rio.

Väl framme i den brasilianska metropolen kan det verkliga äventyret ta sin början. Onda fågeltjuvar är på jakt efter de unika exemplaren. Blus som aldrig lärde sig flyga i sin burtillvaro får vara med om saker han aldrig kunnat drömma om.

Och parallellt börjar förstås kärleken spira mellan Blu och fågelflickan Jewel. Ett och annat sångnummer i sambatappning ingår.
Alla klassiska ingredienser finns där, med andra ord. Tyvärr hänger även de stereotypa könsrollerna med, liksom en humornivå långt över den 7-9-åriga målgruppen.

Men det är hyfsat välgjort och rätt spännande. Musiken är trist jämfört med det som alla Disneyfilmer bjudit på genom åren. Sambatemat har utnyttjats ganska illa. Filmen visas i 3 D som alla tecknade filmer numer.