Ronny MattssonRonny Mattsson

Ronny Mattson är förtidspensionerad yrkesfiskare och ordförande i den lokala föreningen Vänkraft som samlar personer som brottas med psykiska funktionshinder eller ensamhet. Flera av medlemmarna har drabbats av de ändrade sjukreglerna. Många är unga som haft aktivitetsersättning men nu måste gå på socialbidrag.
– De har inte fått läka färdigt, säger Ronny Mattson.
Vilka mer står bakom manifestationen i Uddevalla?
– Det spred sig som ringar på vattnet när jag ringde kyrkan och sen känner jag en kille på Kommunal så nu är dom med också.

Manifestet ska vara partipolitiskt obundet, men kommer det delta några från den borgerliga sidan?
– Vi får väl se, men på Facebook har vi både folkpartister och centerpartister med.
Har du någon överblick på hur många orter det kommer ordnas demonstrationer den 25 april?
– Det finns flera länkar på Påskuppropets sida på Facebook.
Hur många tror du kommer på er manifestation?
– Det är svårt att säga, men kommer det hundra är jag mer än nöjd.

På flera orter runt om i landet ordnas liknande manifestationer den 25 april, annandag påsk. På Påskuppropets facebooksida finns flera lokala länkar. I Uddevalla deltar Kommunal och Svenska kyrkan bland annat.

Initiativtagare till Påskuppropet sägs vara bloggaren och katoliken Charlotte Therese Björnström. Hon har bland annat skrivit flera artiklar på debattsajten Newsmill där hon förnekar att uppropet är partipolitiskt.