Majoriteten av Kommunals medlemmar som blev uppsagda 2010, har fortsatt att arbeta. De blev uppsagda med anledning av arbetsbrist, men trots det så arbetar många kvar i kommunen, nu med olika visstidsanställningar.
Allmän visstidsanställning är en anställningsform som används vid extra behov eller liknande, den ersätter inte sjukfrånvaro eller annan frånvaro.
– I och med att de här medlemmarna har fått en visstidsanställning istället, så har de förlorat tryggheten. Det blir till exempel svårare att ta ett banklån och anställningen påverkar trygghetskänslan negativt, säger Håkan Nilsson, sektionsordförande.

Medlemmarna som har blivit uppsagda men som bevisligen behövs i verksamheten ifrågasätter beslutet från Skellefteå kommun. De tycker snarare att det behövs mer folk på arbetsplatserna.
Till och med på de nyöppnade förskoleavdelningarna får de vikariat istället för en fast anställning.
– Många av dem vill helst ha ett annat jobb nu, ett med trygghet. De vill helst inte ha kommunen som arbetsgivare om det ska vara så här. Men de känner sig tvungna eftersom att det inte finns så mycket andra jobb att välja på, säger Håkan Nilsson.

Kommunal har därför begärt överläggning och vill få reda på varför personalen behandlas på det här sättet. Kommunalarbetaren har sökt ansvarig på kommunen men inte fått svar.