Kommunals förbundsledning har beslutat att skriva en ny plattform för facklig-politisk samverkan. Den ska bli klar senare under året. Den förra är från 2004.
Efter Socialdemokraternas katastrofval i höstas har samverkan mellan LO och S åter hamnat i fokus. ”Avskaffa den”, säger vissa.

Kommunals ordförande Annelie Nordström.Kommunals ordförande Annelie Nordström.

När Kommunal i dag (den 30 mars) ordnade ett seminarium i ämnet var beskedet: ”Vi ska fortsätta”. Men något klart besked på hur, gavs alltså inte.
En panel, där bland annat Kommunals förre ordförande Ylva Thörn deltog, diskuterade frågan i två timmar. Men det ställdes fler frågor än gavs svar.
Hon har skrivit en rapport om samverkan åt Socialdemokraterna, med inriktning på organisationen kring samarbetet. Rapporten är inte klubbad i Socialdemokraternas verkställande utskott ännu, och därför ville Ylva Thörn inte redovisa så mycket av innehållet.
Hon pekade på några saker som kan diskuteras: Det så kallade organisationsstödet, som egentligen är det ekonomiska stödet från facket till Socialdemokraterna, är en sådan punkt att diskutera, enligt Thörn.

Ardalan Shekarabi, som varit ordförande i Socialdemokraternas kriskommission, varnade för att den facklig-politiska samverkan är död om 10 år ifall facket och S inte förmår organisera de unga i arbetarklassen.
– Det finns ett parti som har en strategi för att locka till sig ungdomarna på de yrkesförberedande gymnasieprogrammen och det är Sverigedemokraterna, sade han.
Han pekade också på att LO och LO-förbunden måste redan ut sina respektive roller. Ylva Thörn fyllde i:
– Vi måste våga se att i vissa lägen måste LO hålla ihop och prata med en enad röst, sade hon men fick mothugg av den förre Metallordföranden Göran Johnsson, som tycker att det är bra med självständiga LO-förbund.
Kommunals sektionsordförande i Enköping, Majlene Ahlgren, tyckte att facket måste sluta stå vid sidan av och heja på Socialdemokraterna:
– Vi måste bli tydligare och ställa krav på Socialdemokraterna, sade hon.

I morgon

(torsdag den 31 mars) fortsätter Kommunals arbete med att ta fram en ny strategi för facklig-politisk samverkan, när förbundets facklig-politiskt ansvariga på regional nivå träffas i Stockholm.