I sitt tal på s-kongressen pekade Håkan Juholt på behovet av att ändra i det nya pensionssystemet, som de borgerliga partierna och socialdemokraterna genomförde på 90-talet. Då skrotades ATP-pensionssystemet som ansågs på väg att bli för kostsamma.
– Färska rapporter visar att pensionsnivåerna i framtiden kommer att vara så låga att de för vissa grupper inte ens kommer att ge hälften av en inkomstförlust i statlig pension, sa Juholt på partikongressen.

Efter en utvärdering tillsammans med facken ville han diskutera förändringar med regeringen, sa han då.
– För stabiliteten, förutsägbarheten och tryggheten är det angeläget att det finns ett samarbete över blockgränsen om våra pensioner, sa han också.
Men om den samarbetsvägen inte skulle fungerade öppnade han upp för konfrontation.
– Då ställs vi socialdemokrater inför valet att antingen vika ner oss eller göra pensionerna till en valfråga 2014, var budskapet.
– Jag har i det läget bara ett budskap till statsministern: Vi ses i valrörelsen!

När Håkan Juholt på tisdagen träffade LO-företrädare hade han justerat sitt budskap.
– Det är en absolut förutsättning att det är en blocköverskridande pensionsöverenskommelse, säger han nu.
Det som var ”angeläget” på kongressen är nu ”absolut förutsättning”. Med andra ord de borgerliga partierna ges nu veto-rätt och nästa val blir inget ”ATP val”. ATP genomfördes efter en folkomröstning i strid med de borgerliga partierna.
Juholts argument nu är att ändringarna av pensionssystemet måste kunna hålla i ”femtio år” oberoende om det blir politiska maktskiften.