Håkan Juholts tal var till stor del ideologiskt. Han upprepade ett stort antal gånger ”Social Demokrati” som ett sammanfattande begrepp för den omtanke, medmänsklighet och solidaritet som han anser är själva grunden för ett civiliserat samhälle.

Janne Rydén, SEKO:s ordförande och nyvald ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, var entusiastisk efter Juholts tal.
– Äntligen, detta har jag väntat länge på. Vi har allt för länge talat för mycket om att anpassa vår politik till andra. Nu lyfter Juholt fram den ideologiska grunden för vår politik. Det känns som att vi äntligen har fått lite tryck i våra frågor, säger Janne Rydén.
Men han hade önskat att Juholt i sitt tal hade lyft fram det som ska vara partiets främsta mål, full sysselsättning.
– Det borde han ha utvecklat sina tankar kring, tycker SEKO:s ordförande.

Byggnads andre ordförande Johan Lindholm instämmer. Han ger mer än godkänt för den ideologiska delen av talet. Men han vill se mer av vad detta kan betyda i praktisk politik på arbetsmarknaden.
– Nu måste vi i Byggnads vara en blåslampa för att lyfta fram en av våra hjärtefrågor. Det gäller ordning och reda på arbetsmarknaden när det gäller kollektivavtal och rätten för oss att ställa krav på företag som anlitar utländsk arbetskraft i vårt land. Vi ska se till att även Juholt börjar tala om dessa frågor, säger Johan Lindholm.

Janne Andersson, tidigare socialdemokratisk ledamot i EU–parlamentet och under många år aktiv där när det gäller arbetsmarknadsfrågor, hade velat höra mer om Juholts syn på Europafrågorna.
– Talet handlade till stor del om Sverige, och det var lysande. Men för att vara ett tal av en Socialdemokratisk partiordförande var det anmärkningsvärt lite om EU och resten av omvärlden, säger Jan Andersson som numera är kommunpolitiskt aktiv i Helsingborg där han är arbetarekommunens ordförande.

Annelie Nordström, Kommunals ordförande, blir lätt tårögd när hon hör tal som väcker känslorna.
– Det var länge sedan jag blev så rörd som när jag hörde Juholts tal. Men vad hans ideologi betyder i praktisk politik vet vi ännu inte i alla frågor. Djävulen kan sitta i detaljerna, säger hon utan vilja gå närmare in på vad hon då tänker på.
Annelie Nordström tycker att det var bra att Juholt särskilt lyfte fram kravet om bättre villkor för dem som arbetar inom vård, skola och omsorg.

Han markerade samtidigt att Socialdemokraterna inte är företrädare för de offentliganställdas fackföreningar. Enligt honom är partiet företrädare för medborgarna. Annelie Nordström ser inget konstigt i att han säger så.
– Kommunal och partiet har olika roller. Vi är ett självständigt fackförbund och vill inte vara en släpvagn till Socialdemokraterna. Självklart ska partiet vara en företrädare för medborgarna. Och vi ska företräda våra medlemmar när vi försöker påverka partiets politik, säger hon.
Monica Bäckman, tidigare förbundssekreterare för Kommunal, var vid kongressen en stolt åhörare. Hon kommer liksom Juholt från Oskarshamn.
– Han höll ett otroligt bra tal, säger hon.

Talets avbröts flera gånger av kraftiga applåder från ombuden som njöt av hans retorik.
Håkan Juholt sa bland annat:
– Ytterst handlar det om synen på människan och människovärdet–människan som medborgare i ett samhälle eller människan som kund på en marknad.
– Vårt parti är vad vi heter. Vi är sociala demokrater, socialdemokrater, varenda en av oss. Det finns de som ägnar långa arbetsdagar åt att förminska oss genom att placera in oss i trånga fack och klistra på oss etiketter. Mitt personliga svar är att det enda fack jag ingår i är Svenska Journalistförbundet. Och det är inte bara i a–kassan som taket ska vara högt – utan även i vårt eget parti.
– Ibland tror vi att partiet är en facklig organisation för de anställda i offentlig sektor. Vi är medborgarnas företrädare. Det är med deras ögon som vi måste skärskåda villkoren för dem som arbetar i offentlig sektor.

– Att arbeta inom skolan, vården och omsorgen måste bli ett statusjobb. Vi kommer inte i framtiden att kunna förlita oss på någon slags kollektiv Florence Nightingale–inställning hos dem som arbetar i offentlig sektor. Därför måste kraven ställas: Alla ska kunna styra sina arbetstider, Alla ska kunna vara med och planera det arbete som ska utföras. Alla ska ha goda möjligheter till vidareutbildning i yrket. Alla ska ha möjlighet att göra karriär: från barnskötare och förskollärare till chef för en förskola eller varför inte till att bli kommunens omsorgschef.

– Offentlig sektor ska inte subventioneras av kvinnors lägre löner.
– Med all respekt för den viktiga frågan om jämställdheten i bolagsstyrelserna – det är dags för socialdemokratin att börja bry sig om jämställdheten i vårdsalarna!
– Det har blivit fult att äga tillsammans, nu ska vi ägas. Det var fel av regeringen att sälja ut Vin&Sprit till franska Pernod som i sin tur sålde företaget till finska staten. År 970 gjorde Harald Blåtand Skåne danskt. Nu har en annan blå härskare gjort att Skåne är finskt.
– Det talas mer om avdrag än att ge varandra ett handtag. Den som står i solsken ska hålla ett paraply till den bror eller syster som står i ösregn. Det är Social Demokrati.