– Det kan bli ännu dyrare men då ska man betänka att det handlar om att höja hissen i huset också, säger Niklas Rengen, ekonomichef på fackförbundet Byggnads, som tillsammans med Kommunal äger fastighetsbolaget Polstjärnan.

Polstjärnan äger fastigheten på Sveavägen i centrala Stockholm. Kontorslokaler, där Kommunalpensionärerna tidigare höll till, byggs om till lägenheter. Förutom femrummaren blir det också en etta på 35 kvadratmeter.

Både Rengen och Kommunals förbundskassör Anders Bergström påpekar att beslutet att göra om lokalerna till lägenheter togs innan Tobias Baudin valdes till förste vice ordförande vid Kommunals kongress förra året.

Att få en motsvarande lägenhet, som familjen Baudins blivande lägenhet, via Stockholms bostadsförmedling skulle ta nästan 22 år, enligt den statistik som finns på bostadsförmedlingens hemsida.

Tobias Baudin, som kommer från Luleå i Norrbotten, kommenterar situationen så här:

– I dag bor jag i en tvåa (på Saltmätargatan, red:s anm.). Jag hade först tänkt veckopendla när jag blev vald till vice ordförande. Men jag kände rätt snart att det inte funkar så vi flyttade ner, hela familjen, och då blir en tvåa alldeles för litet. Vi behöver en större lägenhet och då dök det här läget upp och det är vi glada för.

Att få en hyresrätt på 140 kvadratmeter i Stockholms innerstad är ganska få förunnat. Hur ser du på det?

– Bostadsmarknaden är svår i Stockholm och det är ju just det som är syftet med att Kommunal har lägenheter, att man ska kunna flytta hit utifrån landet.

Ser du några trovärdighetsproblem med det, när du samtidigt ska vara med och leda den fackliga kampen för några av de mest lågavlönade grupperna i samhället?

– Nej jag måste ju ha någonstans att bo och min familj måste ha någonstans att bo. Det här är ett uppdrag som jag valts till av kongressen. Att jag skulle få några svårigheter att företräda medlemmarna bara för att jag får den här lägenheten kan jag inte se.

Polstjärnan äger flera fastigheter i Stockholms innerstad.

Kommunal och Byggnads lägenhetspolicy är att förmedla lägenheter till ledningen i fackförbunden i första hand, i andra hand är de till för anställda. I tredje hand lämnas lägenheter till bostadsförmedlingen, men först när minst halva beståndet hyrs ut ”internt” till förtroendevalda och anställda i Kommunal och Byggnads.

Eftersom det sker byten samt att det förekommit att barn till anställda och förtroendevalda tagit över lägenheterna, så kommer det sannolikt aldrig att bli en sådan situation.

– Det är svårt att säga. Med det mål vi har, att 50 procent ska gå till anställda och förtroendevalda, så dröjer det länge, sade Anders Bergström till Kommunarbetaren förra gången vi skrev om förbundets lägenhetsinnehav i höstas.