I höstas visade SVT:s Uppdrag granskning hur boende med demens låstes in på natten på boendet. Det ledde bland annat till att Demensförbundet polisanmälde kommunen för olaga frihetsberövande.
Men kammaråklagare Folke Ailinpieti har nu valt att inte inleda någon förundersökning.

Ett av skälen är att det inte funnits något övergripande politiskt beslut om att generellt låsa in gamla. Det är istället något som personalen valt att göra för att de bedömt att de vill skydda de gamla – både från att lämna boendet och gå vilse, och från att bli störda av sina medboende.
Ett annat skäl är att åklagaren anser att det har funnits personal på plats och att de boende har haft möjlighet att påkalla uppmärksamhet.

På den punkten skiljer sig hans bedömning från Socialstyrelsens. Enligt Socialstyrelsen har de gamla inte haft möjlighet att kalla på hjälp, eftersom bemanningen var otillräcklig.
Men Folke Ailinpieti påpekar att han inte har prövat om boendet varit underbemannat eller inte. Det är inte polisens uppgift.
För ett åtal skulle det i princip ha krävts att den av boende kunnat berätta att han eller hon stått och bankat på dörren och velat gå ut. Då hade man kunnat påvisa indirekt uppsåt till frihetsberövande, enligt Folke Ailinpieti.