Så stod han där med en jättelik bukett röda rosor, omgiven av tidigare yrkeskollegor, fotografer och journalister. Han beskriver sig själv så här: ”Jag är lång, jag är rund, jag är lite lätt halt sen barndomen, jag har gott humör, jag kan vara långsint, men försöker arbeta bort det, jag är sällskaplig, samhällsintresserad. ”

Hur ser du ut i ansiktet?
– Rund. Hårig, svarade Juholt på den synskadade reporterns frågor på presskonferensen, den första som nyvald S-ordförande.  Ett val han inledde genom att citera en rocklåt av Tom Petty: ”We won’t back down”, något han försäkrade skulle bli partiets och hans eget valspråk framöver. I sitt korta tack efter valet blandade han in engelskan när han sa: ”We wont back down, vi kommer inte vika ner oss. Vi kommer inte vika ner oss. Vi tror nämligen på ett samhälle där den som står i solsken har ett ansvar för att resa ett paraply över den syster eller bror som står i kyla. Det finns ingen easy way out, ingen snabbfix.”

Håkan Juholt, nybliven partiordförande för Socialdemokraterna.
Foto: Tobias Holmqvist

Valet av Håkan Juholt verkade väcka glada reaktioner.
”Hjälp oss vinna matchen Håkan, sa kommunalaren Dan Gabrielsson, som  var ombud och siste talare före valet.
Han vände sig emot privatiseringarna i kommuner och landsting och sa: ”Vi socialdemokrater har tappat den frågan. När jag pratar med medlemmar i LO-kollektivet säger de: vi tycker inte att vinstintresset hör hemma i kommuner och landsting. Se till att effektivisera men gör det i offentlig regi. Jag längtar och drömmer om att vi socialdemokrater ska komma tillbaka och säga: Vinstintresset hör inte hemma i vår välfärd. Denna straffspark missar vi gång på gång. Rulla bollen i mål Håkan Juholt.”

Dan Gabrielsson, kommunalare och ombud på S-kongressen.

– Han är en stark debattglad agitatorisk person som kommer att leda partiet mot nya stora framgångar, sa valberedningens ordförande Berit Andnor.
Sen sa hon orden: Därmed vill jag å valberedningens vägnar föreslå att kongressen till det socialdemokratiska partiets nye ordförande väljer Håkan Juholt.

– Det känns hoppfullt, sa ett yngre kvinnligt ombud till sin kompis när han försvann ut till presskonferensen. ”Det känns ansvarsfullt, lustfyllt, kittlande, spännande”, sa Juholt själv. Och konstaterade att folk väntar sig mer av S än vad de fått i dag.
– Det finns så många förhoppningar, det kommer att ta tid att återvinna medborgarnas förtroende och stöd, steg för steg ska vi klara det, tack alla, jag är stolt ödmjuk jag är tacksam över detta förtroende.
– Kunskaper kan alltid rättas till, men har man fel värderingar kan det aldrig bli bättre, sa Juholt och försvann ut från sin första presskonferens.

Fortsättning följer vid tiotiden i morgon, när han håller sitt första tal.