Sju fångar flyr från ett sibiriskt fångläger. I sexhundra mil måste de vandra, genom skogar, berg och öknar, för att nå trygghet. På vägen tvingas de kämpa mot vilda djur, köld, hunger, inre konflikter och känslan och hopplöshet.

Filmen bygger på en sann händelse, beskriven i polacken Slavomir Rawiczs bok ”Flykten från Stalins läger” (I efterhand har det dock diskuterats om Rawicz verkligen genomförde flykten. En annan polsk man har trätt fram och menar att det är HANS historia Slavomir Rawicz berättar i sin bok.)


Vår egen Gustaf Skarsgård
spelar en av de sju flyende fångarna, en lettisk präst, men ärligt talat är det ingen roll som Gustaf kommer att bli ihågkommen för.
Desto starkare intryck gör Jim Sturgess i huvudrollen som gruppledaren Janusz, och Ed Harris, som spelar den amerikanske fången Mr Smith.

I långa, nästan långdryga
, svepande scener får vi följa flyktgruppen, som både ökar och minskar i antal under den långa resan. Och historien är verkligen gripande, även om replikerna kan kännas styltiga och miljöerna ibland en aning kulissartade.