Tack vare att Yvonne Lindström hade gått en högskolekurs i palliativ vård, dvs vård i livet slutskede, fick hon vikariat på ett palliativt vårdboende över sommaren.
Då tyckte hon att en högre lön var på sin plats. Chefen sa att det inte gick eftersom förhandlingarna redan var klara med Kommunal.
– Då sa jag att jag är inte med i Kommunal så jag vill förhandla själv, säger Yvonne.
– Det blev 1 500 kronor som jag ville ha och det tycker jag att jag är värd. Ja, vi är värda mycket mer än så, det är inte klokt att vi ligger runt 20 000 när man jobbat så många år.

Som timvikarie är det ingen självklarhet att man får någon förhandling, poängterar Yvonne. Numera jobbar hon som timvikarie inom missbruksvård men har behållit lönen efter höjningen. Budskapet till kollegorna är att inte nöja sig och veta sitt värde.
– Var inte rädda! Om ingen försöker så kommer vi aldrig få upp lönerna. Många är så rädda om sina jobb. Jag tänker tvärtom: Vill inte arbetsgivaren ha mig som jag är, så vill inte jag ha jobbet.

Kursen Palliativ vård och omsorg är helt på distans, och man diskuterar med kurskamraterna via chatt. Yvonne lärde sig bland annat hur hon kan få de äldre att öppna sig, och att erkänna för sig själva att de kommer att dö. Yvonne började kursen då hon jobbade på ett sjukhem och blev förbannad på att de inte fick ta in extra personal när någon låg för döden.
– Ska jag jobba med personer som är så sjuka att de inte kommer överleva så vill jag göra det på rätt sätt. Vi kunde komma in till en vårdtagare som låg död i sin säng. Jag tog väldigt illa vid mig av att det gick till så.

Högre lön tycker Yvonne är en självklarhet när man har skaffat sig extra kompetens. Flera personer i KA:s rundringning säger att de studerat för sin egen skull, eller så har chefen använt det argumentet för att inte höja lönen. Yvonne hävdar att man inte läser för sin egen skull, utan för att göra ett bättre jobb. Lyssnar inte chefen på det så får man ta hjälp av sitt fackliga ombud, säger hon.
– Hade fler gått den här kursen så hade bemötandet i vården blivit bättre. De flesta undersköt-erskor jobbar med åldringar och åldringar dör.

ID: Yvonne Lindström

Ålder: 48.
Yrke:
Undersköterska.
Bor:
Vänersborg.
Vidareutbildning: Palliativ vård och omsorg, 7,5 högskolepoäng.
Högre lön:
1 500 kronor.