KA har också följt upp en klass med nio undersköterskor som läst en längre utbildning på yrkeshögskolan, KY demens i Skövde. Kursen ges på distans under tre terminer på halvfart. Sedan får man titeln demensundersköterska. Sex av de nio fick högre lön än kollegor som inte vidareutbildat sig. I snitt handlar det om några hundralappar extra, men en fick ett påslag på 2000 kronor. Bara fyra av klassens elever fick finansiering av sin arbetsgivare.

Birgitta Sunnergren fick cirka 800 kronor extra i lön eftersom hon har mer ansvar idag. Men hon fick betala utbildningen själv genom att gå ner i tid och ta tjänstledigt.
– Jag är nöjd med löneutvecklingen men hade velat få lite mer credit. Visst, jag kan gärna kompetensutveckla mig, men ska man behöva ta pengar ur egen ficka hela tiden så är det inte lika roligt.

I exemplet nedan har vi räknat ut vad utbildningen kan kosta. De flesta har gått ner till halvtidsarbete för att kunna plugga och vi har räknat ut förlorad inkomst.
Flera har tagit studielån bara under praktiken. Skulle man behöva ta lån för större delar av utbildningen, om man till exempel inte har en partner med inkomst, så kostar utbildningen betydligt mer.
I vårt exempel har ”Eva” fått tusen kronor mer i månadslön. Då tar det drygt 14 år innan utbildningen lönar sig ekonomiskt.

Räkneexempel: Eva pluggar i tre terminer

Eva har 21000 kronor i månadslön. Hon går ner till halvtid under tre terminer (60 veckor) och är helt ledig under praktiken (12 veckor):
– 178 500 kronor (före skatt)
Studielån under praktiken:
– 17 385 kronor i skuld
Eva får studiebidrag:
+ 24 360 kronor

Utbildningen kostar: 171 525 kronor

Evas lön höjs med 1000 kronor/månad.
På 14 år och fyra månader blir det 172 000 kronor.

Vi har inte räknat med förlorad pension och semesterersättning. Vi har bortsett från årlig löneökning. Studielånet är med dagens ränta och betalas tillbaka på tre år.

Så lång tid tar det att tjäna in utbildningen: 14 år

Så gick det för klassen

Av de nio som gick KY demens i Skövde...

...fick 6 av 9 högre lön.
...fick 3 av 9 delvis förändrade arbetsuppgifter.
...fick 5 av 9 ingen finansiering från arbetsgivaren.