Bara i Sverige finns det ett femtiotal olika banker och företag som vill att du använder just deras kort.
VISA och Mastercard är de internationellt mest gångbara korten. En del banker har båda korten. Antingen är det betalkort eller kreditkort eller kort som är både och.

Bankernas betalkort
innebär oftast att pengarna dras från ditt konto när du handlar. Kreditkort innebär oftast att du får en faktura i slutet av varje månad. Be­talar du allt då, slipper du vanligen aviseringsavgifter och räntekostnader.

Väljer du istället att utnyttja kortets kreditmöjlighet och skjuta upp betalningarna, kostar det i form av räntor och inte sällan avgifter.
Kreditkort är inget billigt sätt att låna på. Dessutom kan skulderna rusa iväg om du har svårt att hålla rätt på din ekonomi.
Så bestäm dig först om det bara är ett betalkort du vill ha eller ett kreditkort. Och i så fall hur mycket kredit du behöver och kan hantera.
Sedan är det dags att titta på villkoren och kostnaderna. Vi har tittat närmare på fem olika kort som exempel på olika villkor. Urvalet är ingen rekommendation.
På kortmarknaden finns också speciella öppningserbjudanden som används för att binda upp dig. ”Avgiftsfritt första året” exempelvis. Baktanken är att du fortsätter, och så om ett år kommer kanske en saftig årsavgift.

Eftersom affärerna
får betala en avgift varje gång du använder ditt kort finns det mycket pengar för kortföretagen att tjäna. Fråga dig om det finns något skäl för dig att betala årsavgift på flera hundra kronor. Ett av våra fem kort, OKQ8, har ingen sådan avgift.
Vill du vara med och dela på de pengarna kortföretagen tar ut av handlarna väljer du ett kort där du får bonus på allt du köper. Från OKQ8 får du exempelvis tillbaka 1 procent i form av en check som du har rätt att lösa in till pengar. ICA och Coop ger bara 0,5 procent i värdecheckar. Mer på det du köper i deras affärer.
Men det går väldigt bra att först dra ICA- eller Coop-kortet i kassan och sedan betala med exempelvis OKQ8. Du får bonus från två håll.
Många kreditkort, som OK­Q8:s och Nordeas kreditkort, tar ut dyra avgifter av dig när du tar ut kontanter i automat. Det kan bli dyrt i längden.

Nordea och OKQ8
gör också dina utlandsköp dyrare eftersom de lägger på valutaväxlingsavgift. 1,5 procent på utlandsutgifterna rinner lätt iväg till mycket pengar.
Så vissa kort är bättre för vissa inköp, sämre för andra. Kan­ske ska du ha två som kompletterar varandra – och som inte har några årsavgifter.
Affärerna bestämmer själva om och vilka kort de tar, men får i Sverige inte längre själva ta någon avgift av dig.

Bank OKQ8 Nordea
Nordea
ICA
COOP
Typ VISA betal-kredit Master- card kredit VISA betal Master- card betal-kredit VISA betal-kredit 
Bonus på köp 1% 0% 0% 0,5% (1% på ICA-köp) 0,5% (upp till 5% på Coop- köp)
Kontant- uttag automat 3%, lägst 35 kr 2%, lägst
40 kr
0 kr (40 kr utanför EU) 0 kr 10 kr
Påslag valuta-växling 1,5% 1,48% 1,48% 0% 0%
Årsavgift 0 kr 320 kr 288 kr 324 kr 95 kr
Aviserings-avgift 18 kr vid kredit 0 kr Betal-
kort
0 kr 15 kr vid kredit
Sparränta 2,75% 0% 0%  0,75% 0%
Låneränta 14,5% 11% Betal- kort 8,2 - 12,2% 8,7%