Först verkade det som om även denna process runt partiledarvalet skulle haverera. Den utlovade presskonferensen kl 13 ställdes in på ”obestämd tid”. Katastrofen lurade bak hörnet.
Men sen blåstes faran över och den 45-årige riksdagsledamoten, före detta journalisten, försvarspolitiske talesmannen och Sahlinkritikern Håkan Juholt är officellt föreslagen av en enig valberedning som mött de 26 partidistriktens ordförande i dag.
(Läs mer i dn.se, svd.se och aftonbladet.se)

Den kritiserade partisekreteraren Ibrahim Baylan gömde sig bakom sina barn och avgick nyligen. Han efterträds av Carin Jämtin, som är oppositionsborgarråd i Stockholm. Hon är populär, men ledde en valrörelse i huvudstaden som gick åt pipsvängen. Det behöver inte betyda något för hennes förmåga att sköta jobbet som partisekreterare. Där ska hon kunna framträda i medier, med kunskap om partiet, en god bild av vad det vill och framförallt kunna ta debatt och frågor.  Hon har verkat väldigt lågmäld i Stockholm, men kan sannolikt blixtra till, som hon gjorde under sin tid som minister.

Juholt är – sägs det – en kompromisskandidat. Det behöver inte vara fel. Vem hade trott på några hallelujamoments efter den trassliga våren för det sargade S. Vem trodde för övrigt att Ingvar Carlsson, eller för den delen Tage Erlander skulle klara jobbet så väl som de gjorde.

Juholt saknar glasögon. I övrigt får han nu många chanser att visa vem han är och vad han vill.

Fortsättning följer…

PS. Den blivande ordföranden har mustasch. Det hade Branting också. DS.