Flera medier har på tisdagen (den 8 mars) rapporterat om att Keolis, som tar över busstrafiken i Jönköping efter Arriva i sommar, har infört en policy om att personalen inte får prata annat än svenska.
Någon sådan policy har aldrig funnits från Keolis sida, enligt Helena Reinhagen. Utan det var ett lokalt initiativ i Jönköping, som nu alltså upphört att gälla.
Så de anställda vid Keolis i Jönköping kommer att få prata vilket språk de vill på sina raster?
– Ja och överallt i Sverige där Keolis har verksamhet också. Däremot ställer vi krav på att våra bussförare kan kommunicera på god svenska, dels för att de ska kunna rapportera på ett korrekt sätt om det inträffar någon olyckshändelse till exempel och dels för att de ska kunna kommunicera med kunderna.

Språkpolicyn är på inget sätt ny, utan har funnits inom Arriva i fem års tid.  Och den finns kvar i hela landet där Arriva har verksamhet.
– Vi har väldigt mångkulturella arbetsplatser, om man sitter i fikarummet så är det lätt att man känner sig utanför om man inte förstår vad de andra säger, säger Thobias Ligneman, presschef vid Arriva.
Så du är inte rädd för att det uppfattas som att ni går främlingsfientliga krafters ärenden här?
– Nej absolut inte. Det handlar om att förarna ska lära känna varandra, och få en ännu större chans att förbättra sin yrkesutövning. Jag ser inget rasistiskt alls i det här, tvärtom.

Kommunals förbundsledning i Stockholm tar avstånd från policyn, enligt ett pressmeddelande.

Det gör även Kommunal Jönköpings län, enligt Sveriges Radio P4 Jönköping.
Kommunals bussektion i Jönköping godkände däremot policyn för fem år sen.
– Den här regeln införde Arriva och vi godkände den. Vi fick det som en information bara, säger dåvarande sektionsordföranden vid bussektionen Jan Ekman.

Kommunals nuvarande sektionsordförande, Thor Tärnbring, tycker att regeln om språkpolicyn ska följas.
– Jag har inget emot invandrare om de kommer hit, sköter sig och jobbar. Det jag har problem med är när de inte kan följa våra regler. Kommunal kommer säkert att kicka mig som sektionsordförande för detta, men det gör mig inget, för nu har jag i alla fall fått säga vad jag tycker, säger Thor Tärnbring.