”Based on a true story”-filmer om boxare har så smått blivit en egen genre. Ämnet är tacksamt: arbetarklass som tar revansch och själva matcherna blir en bra motor för filmen och gör sig bra i bild.

 

The Fighter vill vara något mer än den klassiska boxningsfilmen och lyckas nästan. Den handlar egentligen mer om en dysfunktionell familj än själva boxningen. Micky Ward är en lovande boxare men hans crackpundande storebror, med sina gamla boxningsmeriter, och mamman styr honom, ofta åt fel håll. När han med hjälp av flickvännen, bryter sig loss från familjebanden kommer också framgångarna.

I slutändan får den strulige brorsan och morsan vara med på ett hörn ändå.
Christian Bale som knark-brodern är lysande, Mark Wahlberg i huvudrollen, tyvärr lite sämre. Och varför valde man inte en något yngre skådis till rollen?

Men ett bra och gripande drama. Hollywood är ofta slående bra på arbetarklasskildringar. Fast manuset borde ha bearbetats ett varv till. Hur det kommer sig att mamman och brodern plötsligt blir mindre självupptagna, och ser till Mickys bästa, förklaras exempelvis inte.
Det bara är så.