– Jag vill inte att vi ska behöva vänta in männen, säger Wanja Lundby-Wedin.
Därför är hon emot jämställdhetsbonusar, att männen får extra pengar för att de är hemma med barn.
Inför internationella kvinnodagen den 8:e mars hölls ett seminarium där det diskuterades hur det står till med jämställdheten i Sverige. Inte så bra, kan man sammanfatta det.

Gertrud Åström har gjort regeringens jämställdhetspolitiska utredning som gäller i dag.
– Det övergripande målet är ett samhälle där kvinnor och män har samma makt över hela samhället, men också över sina egna liv. Har det blivit så? Nej, det har det inte.
Hon formulerar tre ledord för att kunna nå målet:
– Morot, piska och predikan.
Har vi gjort tillräckligt fackligt, frågar sig LO-ordföranden. Huvudfrågan under seminariet blir den om kvinnors deltidsarbete. Lundby-Wedin menar att LO lägger mer fokus på problemen med bemanningsföretag – där flertalet anställda är män – än på att få bort deltids- och visstidsjobb i den kvinnliga sektorn.

För Ylva Johansson (S) är rätt till heltid och arbetsvillkoren den viktigaste feministiska frågan.
– Vill man göra något för jämställdheten så se till att kvinnor kan jobba heltid och försörja sig på sin lön. Se till att äldreomsorgen fungerar och att pendeltågen går, för det är mest kvinnor som åker kollektivt.
Om äldrevården inte fungerar så är det kvinnorna som hjälper sina anhöriga, vilket blir ett skäl att inte jobba heltid, menar hon.

Jenny Petersson (M) håller med om att deltid är något regeringen måste ta tag i eftersom det påverkar livslönen. Från regeringens håll lyfter hon fram jobbskatteavdraget som ska syfta till att kvinnor kan stå på egna ben.
Varför jobbar kvinnor deltid, frågar seminariets moderator Moa Elf Karlén.
– Många tror att det beror på barnen, säger Gertrud Åström. Men så är det inte. Det beror på de jobben som kvinnor har – vården och även hotell, restaurang och detaljhandeln. Kommunals kvinnor jobbar deltid utan att de har barn alls. Och det är ingen skillnad om det är offentligt eller privat.

– Det är så lätt att vara för jämställdhet men vi får inte glömma bort feminismen, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin inför 8:e mars.Wanja Lundby-Wedin håller med utredaren Gertrud Åström och vill se mer än bara morötter i regeringens jämställdhetspolitik.

Kommunals chefsekonom Emma Lennartsson förnekar att deltid är självvalt. Det kan finnas kvinnor som väljer det själva, men problemet är att många vill jobba mer än de får. Barnomsorgen är också en del.
– 30 procent av våra medlemmar säger att de inte kan jobba heltid med dagens öppettider på förskolan.
Ylva Johansson tillägger att många kvinnor säger att de inte orkar jobba heltid eftersom arbetet är för tungt.
– Man kan inte bara prata om heltid, säger hon. Jobbet måste utformas så att man orkar jobba heltid. Varför har Kommunals kvinnor inte träning på arbetstid när brandmännen har det?
Om den ekonomiska jämställdheten säger Emma Lennartsson:
– Det går inte åt rätt håll, det går åt fel håll.
Det finns färre välfärdsjobb och kvinnors sysselsättningsgrader minskar mer än mäns. 2009 hade kvinnor i genomsnitt 18 600 kronor i faktisk arbetsinkomst. Män hade 26 400.

När det gäller föräldraledighet vill Kommunal ha tredelad försäkring – att en del går till mamman, en till pappan och den tredje använder man som man vill.
– Det är inte bara medelklasskvinnor som driver detta utan även Kommunal, det tycker jag är ganska häftigt, säger Emma Lennartsson.
Detta eftersom föräldraledigheten också kan ses som en välbehövlig paus för kommunalare, som har tunga arbeten.
Jenny Petersson (M) säger att föräldraförsäkringen ska se ut som den gör men att regeringen sett att den är skevt fördelad. Därför jobbar de med morötter i form av jämställdhetsbonus.

Wanja Lundby-Wedin vill se mer än bara morötter från regeringen och återknyter till det som Gertrud Åström sa tidigare.
– Morot, piska och predikan är verkligen det som behövs.