– Genom att bilda opinion. När man kommer med ett förslag om att inskränka fackligt arbete så måste vi ta ställning mot det. Det är exceptionellt att vilja förbjuda kollektivavtal för det är en demokratisk rättighet och grundbulten i fackligt arbete. Att säga att man inte har råd med det är absurt. Det är naturligt att vi offentliganställda på sjukhuset i Malmö stödjer andra offentliganställda. Om det drabbar någon annan så drabbar det oss också.

Skulle det kunna hända här menar du?
– Om man inte reagerar så finns den risken. Jag tror inte att det här är unikt för USA. Det finns massa antifackliga idéer, till exempel lavallagen i Sverige. Det har varit diskussioner i Frankrike och Tyskland om att inskränka möjligheten för facken att ställa lönekrav. Det finns stor anledning att reagera mot antifacklig lagstiftning i många länder tyvärr.

Vet du något om hur starkt facket är i Wisconsin?
– Det är en del av USA där man har relativt hög facklig organisering. Då finns risk för dominoeffekt. Det kan slå över till andra delstater om man knäcker facket där det är som starkast.

Har ni varit i kontakt med facken i Wisconsin?
– Vi började med att skicka mejl till flera LO-förbund så att fler ska reagera. Tanken är att hitta en adress till någon där och skicka vårt uttalande till dem. Om de får höra talas om att vi stödjer dem hoppas vi att de blir peppade, det hade man ju blivit själv.

Har ni visat stöd för fack i andra länder tidigare?
– Kommunal har ju internationellt engagemang i Afrika till exempel. Men på sektionen har vi vanligtvis fullt upp med det som händer här hemma. I dag lyfts allt fler frågor internationellt så det är viktigt att fackförbundsrörelsen hänger med på det. Vi behöver driva frågor gemensamt.