På en del håll är man klara, på andra har Kommunal just presenterat kraven för ­arbetsgiv­aren. I Örebro vill arbetsgivaren vänta en månad extra till i maj. Därför kräver Kommunal att påslaget ska bli 500 kronor och att alla ska vara garanterade 200 kronor. Nu väntar facket på svar.
– Arbetsgivaren har inte använt förra årets pott på alla medlemmarna. De mansdominerade grupperna har fått mer, trots att lönekartläggningen visat att vissa grupper ska släppa till pengar till kvinnodominerade grupper, säger Ing-Britt Hedlund, Kom­munal Örebro.

I Göteborg kräver
Kommunal mer pengar för vissa medlemmar som arbetar i stadsdelen Centrum.
– En grupp inom vård och omsorg kommer avkrävas högre flexibilitet när det gäller arbetstid och arbetsställe. Jag kommer att kräva en hundralapp extra per månad för dem, säger Anders Dahl, Kommunal.
I Söderköping har fack och arbetsgivare just kommit överens om kriterier och vad som ska tas upp i lönesamtalen.
– Det är möjligt att vi kan plocka ut något extra utifrån det, säger Barbro Carlsson, Kom­munal.
I Söderköping bor utvecklings­-störda från olika delar av länet. De börjar bli äldre och kräver mer medicinsk omvårdnad. Därför vill Kommunal att lönerna ska höjas för vårdare med undersköterskekompetens.

På flera håll
har inte facket fått ut några extra pengar i den första förhandlingen med arbetsgiv­aren. Men ändå finns förhoppningar om att få ut extra pengar för att höja lönerna på ­arbets­platserna.
Flera sektioner säger att arbetsgivaren ensidigt sätter lägsta lönerna. På Karolinska sjukhuset har Kommunal fått upp lägstalönen till 18 000 kronor från första april. Arbetsgivaren har fått skjuta till extra pengar, men potten har också använts.
– Vi vill höja lägstalönen med omtanke om de timanställda, vi ser att många ligger nära ­in­gångslönen, säger Mikael ­Wallenberg, Kommunal.

Lokala förhandlingar

- Cirka 370 000 anställda i kommuner och landsting ska få nya löner från 1 april. Löne­utrymmet är 480 kronor. Hur mycket var och en får avgörs
i lokala förhandlingar. Individgarantin är 100 kronor. 
- Sektionen kan förhandla fram olika satsningar.
- Fack och arbetsgivare enas om kriterier, de ska vara kända av alla. De tas upp i lönesamtalet, ofta bestäms lönepåslaget efter det.
- Sedan sker en förhandling, facket försöker rätta till fel. Facket kollar att hela löneutrymmet använts.

Privata arbetsgivare

- Omkring 87 000 ­kommunal­are är anställda i privata företag. För dem gäller ett 50-tal avtal med andra datum och löneökningar
- Nya avtal förhandlas i år med Bussarbetsgivarna, Svenska kyrkan och Arbetsgivaralliansen.