För första gången har godisets påverkan på miljön analyserats. Svenskarna äter dubbelt så mycket godis och fyra gånger så mycket läsk som på 1960-talet; siffrorna för 2007 är 1,6 kilo potatischips, 15,2 kilo choklad och konfektyr samt 87,7 liter läsk.

Nu visar livscykelanalyser att godis, chips och läsk inte bara är tvivelaktigt ur hälsosynpunkt, utan också ger större miljöpåverkan än äpplen, mjölk och bröd.
Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan (skapar växthusgaser), och nu visar det sig att en påse skumgodis har lika stor påverkan som en portion fläskkött.
Konsumtionen av godis, chips och läsk orsakar nästan en halv miljon ton växthusgaser, motsvarande cirka 2,6 procent av livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan i Sverige.

Källa: Studien har gjorts av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket.