Det var förra söndagen som SVT:s Dokument inifrån sände dokumentären ”Säljsekten”. Där avslöjades missförhållanden hos företaget The Phone House som säljer mobiltelefoner.
Bland annat har personal, ofta unga personer, arbetat mycket långa arbetspass med orimligt hårda krav på hur mycket de ska sälja. Flera personer vittnar om hur de har pressat sig själva till det yttersta för att kunna prestera så bra som möjligt.
Den som har ifrågasatt arbetsvillkoren har frusits ut av sina chefer eller uppmanats att lämna jobbet. En forskare som intervjuas i programmet liknar företaget vid en sekt.
 
Efter avslöjandena beslutade Kommunal i förra veckan att sluta handla mobiltelefoner från The Phone House.
– Anledningen är företagets behandling av anställd personal, säger Anders Bergström, tredje vice ordförande och förbundskassör.
Han har tagit beslutet att byta leverantör. Framöver kommer Kommunal istället att handla mobiltelefoner och tillbehör från Telia.

Kommunal har köpt telefoner från The Phone House under flera års tid, berättar Anders Bergström. Att företagets vd gick ut och bad om ursäkt några dagar efter programmet har inte påverkat Kommunals beslut.
– Vi vill se i praktiken att det fungerar som det ska, säger Anders Bergström.
Vilka kontroller gör förbundet av leverantörerna?
– Vi skickar ut ett underlag där det framgår vad som krävs av dem. Bland annat handlar det om kollektivavtal och skatteregler.