Det var tidningen Sydöstran som skrev om att lägstalönerna i Karlskrona kommun är mycket lägre än i grannkommunerna. Kommunalrådet Börje Dovstad (FP) sa till tidningen att de med relevant utbildning har högre lön än kommunens lägstalön på 16 000. Men som timvikarie kan man alltså inte ens räkna med det.

Malin Belsing är utbildat ekonomibiträde. Enligt Monica Bergquist på Kommunal i Karlskrona ligger då 2010 års lägstalön på 17 385 kronor. Den är olika för utbildade och outbildade. Malin Belsing jobbar som timvikarie, men på hennes så kallade bokningsunderlag är timlönen på 95 kronor omräknad till månadslön. Den landar då på 15 685 kronor.
– Givetvis ska de gå in på lägstalönen även om de är timanställda, säger Monica Bergquist som inte kände till det här och aldrig stött på det tidigare heller.
Därför vill hon inte uttala sig i det specifika fallet, men säger att det facket skulle göra är att kontakta arbetsgivaren för att få en lönebild och sedan gå vidare med det.

Malin Belsing har ännu inte kontaktat facket eftersom hon inte visste om att hon har rätt till lägstalönen som timvikarie. Hon hoppar in i kommunens skolkök och i äldreboendenas kök vid behov. Hon får bara omkring 50 timmar i månaden, resten av tiden är hon fas 3:are och får aktivitetsstöd. Sammanlagda inkomsten blir ungefär 8 000 kronor i månaden.
– Det är ett pussel, säger Malin Belsing. Det är tur att jag har sambo som jobbar heltid och skift för vi har fyra barn.