– Utgå från din egen känsla och försök att skriva enkelt och konkret. Det gäller att inte låsa sig i ordet. Jag brukar uppmana mina elever att skriva som om de berättade något för mig. Och man ska undvika att bli för långrandig.

Kan vem som helst gå den här utbildningen?
– Alla som är intresserade av att uttrycka sina åsikter i text är välkomna. Vi vill gärna få bredd i gruppen så att det blir stora diskussioner. I Kommunal handlar det alltså både om förtroendevalda och vanliga medlemmar. Eftersom kursen ges på distans kan man läsa den vid sidan av sitt förtroendeuppdrag eller vanliga jobb. Studietakten är antingen 25 eller 50 procent, det väljer man själv.

När drar kursen igång?
– Kursstarten är den 17 augusti och sedan läser man i två terminer, oavsett vilken studietakt man har valt. Man måste skicka in sin ansökan senast den 26 april.

Hur går det till rent praktiskt när man läser på distans?
– Man får göra uppgifter som man skickar in till oss. Sedan svarar vi med synpunkter på det som eleverna har skrivit. Vi kommer också ha ett forum på webben där kursdeltagarna får möjlighet att diskutera med varandra. Två gånger per termin träffas vi sedan här på skolan.

Krävs det något särskilt för att anmäla sig?
– Man måste skriva och motivera varför man vill gå kursen. Annars har vi inga krav på förkunskaper, man behöver till exempel inte ha gått treårigt gymnasium. Utbildningen är dessutom helt gratis, om man bortser från mat och boende vid de tillfällen när vi ses på skolan. Då kostar det 250 kronor per natt.