Initiativet handlar om minimilön; att alla ska tjäna minst 22 franken (ca 150 kr) i timmen eller 3800 (ca 25000 kr) franken i månaden.  
Visst låter det kanske mycket i svenska öron, men månadshyran för en trea kostar mellan 1500 till 1800 franken, sedan betalar du din sjukförsäkring själv (300-500).
Skatten betalar du själv, om man tjänar 3800 blir det ca 500 franken i skatt, beror lite på var man bor…
I slutändan blir det inte mycket mer kvar i fickan än  i Sverige…

Men många tjänar inte 3800 franken i månaden. Nuvarande minimilön ligger strax över 3000 franken. Det sägs att var tionde schweizare inte tjänar mer än 3000 franken, dvs 300 000 kvinnor och 100 000 män.  Nybörjarlön hos SWISS, schweiziska SAS, ligger på 3300 franken. Då måste du ha tagit studenten, vara språkkunnig och serviceinriktad.

Löner utan tak har ökat enormt de senaste åren, trots bankkrisen. Om du jobbar på ett investmentbolag och kan se till att pengar fördubblar sej tre gånger per minut är du värd mycket mer än nån som torkar rumpan efter din gamla farmor som inte kan gå ensam på toan. Det är säkert logiskt för vissa människor.

För mej är det logiskt att vi nog behöver båda sorters människor i samhället. Men för mej är det inte logiskt att vårdbiträdet som hjälper gamla människor som ofta har ett hårt och ansträngande yrke ska ha mycket mindre betalt än den som jobbar på ett investmentbolag.

För att få igenom en folkomröstning (och alla andra ”initiativ”) behövs det samlas in 100 000 namnunderskrifter. Om man lyckas med det så ska de lämnas in till ett statligt kontrollorgan, och om allt är ok, blir det en folkomröstning så småningom om saken.
Det kan dröja lite…

Såna här projekt är roliga och intressanta att jobba med. Här i Schweiz får man verkligen uppleva hur den direkta demokratin fungerar.   
Visst är det mycket högerpolitik som vinner och visst känns det urkonservativt ibland, som förra helgen när det nya förslaget om vapenlagen slogs ner.
Men det ger en känsla att man kan påverka saker om man ger sej tusan på det.

Jag är inte så uppretad och arg på dom där högerröstarna. Jag tycker de som inte utnyttjar sin rätt att gå och rösta, utan i stället sitter hemma, är dumma. När dom lever i en unik direkt demokrati.
Med högerröstarna, dom har vi även i fackföreningarna, kan man ju i alla fall diskutera. Ibland så får man ju över en och annan på sin sida… Men dom som totalt skiter i politik, dom får man aldrig upp ur soffan!  Så är det nog i Sverige med…

I morgon är jag här igen…