Eleverna har själva tillverkat små änglar som de sedan sålt
för att samla in pengar till en cancerförening. I samband med ett skolarbete läste de om isskulpturerna i Luleå. De blev nyfikna och bestämde sig för att skriva till parkarbetarna. Personalen i Luleå blev rörd av klassens engagemang och bestämde sig för att göra en isskulptur av ängeln.

Huvudattraktionen, ”djuret”, står varje år i stadsparken. Den här vintern är det en gris med rutschkana för barnen.Huvudattraktionen i Luleås stadspark den här vintern är en gris med rutschkana för barnen.

När Kommunalarbetaren ringer upp parkarbetaren Hans Englund står han och arbetar med ännu en skulptur.
– Det är bra väder för det i dag, 23 minusgrader, konstaterar han.
I stort sett hela vintersäsongen ägnar han åt isskulpturerna. Huvudattraktionen, ”djuret”, står varje år i stadsparken. Den här vintern är det en gris med rutschkana för barnen.
Och nu har den alltså fått sällskap av en ängel.
– I morgon (fredag) kommer Kevin och hälsar på oss tillsammans med sin mamma och klassens lärare, berättar Hans Englund.

Han har varit parkarbetare sedan 1973. Isskulpturerna, berättar han, är ”hantverk från början till slut”.
– Det är kreativt, arbetet. Man får hålla på mycket med abstrakta grejer, hitta på egna saker och så. Det är ett riktigt tankearbete.
Entusiasmen ledde 2005 också till att Hans Englund tilldelades Kommunals kulturstipendium.
Hur länge brukar skulpturerna klara sig?
– I år verkar de få stå länge. Och vi lyckades få ut dem redan före jul. Det är ovanligt tidigt, men det vara likadant förra året.