Hur man ska träna beror på vilket jobb man har. För att skräddarsy träningen för olika yrkesgrupper har KA tagit hjälp av AnnaCarin Gustafson Ideberg. Hon är personlig tränare och naprapat med mottagning i Sundbyberg.
– Think outside the box. Se det som en utmaning i jobbet. Om du har tio minuter över, gör något som är bra för kroppen. Det är bara fantasin som sätter stopp, säger AnnaCarin Gustafson Ideberg.

På vårdcentralen Kronan i Sundbyberg arbetar undersköterskan Nadereh Ardakani med prover i labbet. Tidigare har hon haft problem med muskelinflammation i axlar och nacke. Nu är hon stel i axlarna efter dagens provtagningar. Tillsammans med AnnaCarin Gustafson Ideberg gör Nadereh Ardakani en klappramsa och axelrotationer. Efter några minuter tycker hon att hon är mindre stel.
Rådet är att fylla på energin under arbetsdagen genom att ta några mikropauser på 2-15 minuter. Övningarna kan varieras. För många skulle det vara bra att värma upp överkroppen i början av dagen. Det skulle minska risken för skador vid tunga lyft.
Den som går mycket i jobbet kan också behöva styrketräna för att stärka kroppen. Den som sitter mycket behöver både styrketräna och stärka grundkonditionen.
– Om man sitter hela dagarna kan man behöva öka cirkulationen och styrkan i ryggen för att minska risken för ryggont.

Och den som har ett tungt jobb behöver stärka grundkonditionen.
– Alla som har rörliga jobb ska vara glada för att de får röra på sig. Sitta still är inte bra, säger AnnaCarin Gustafson Ideberg.
Men om kroppen är så trött att den bara vill ligga i soffan efter arbetsdagen, ska man inte lyssna på den då?
– Jo, återhämtning är jätteviktigt. Om man går mycket i jobbet blir man stark i låren och i bålen. Men man kan behöva stärka andra delar av kroppen, till exempel axlarna.
Peppa varandra, råder Anna-Carin Gustafson Ideberg.
– Sprid hur bra man mår.

6 BRA ÖVNINGAR

AnnaCarin Gustafson Ideberg gör sitt och sträck upp.

1 SITT OCH STRÄCK UPP.  Ta tag i skaftet med två händer. Spänn till magmusklerna. Sträck upp över huvudet. Sitt ner på huk och res dig upp. Böj bakåt. Övningen sträcker ut rumpan och vaderna. Rörligheten tränas. Kan man sitta på huk med hälarna i marken och hålla upp skaftet över huvudet har man god rörlighet i hela kroppen. Bra rörlighet minskar risken för skador.  

AnnaCarin Gustafson Ideberg värmer upp.2 VÄRM UPP. Ta tag i skaftet med två händer. Spänn magmusklerna. Sträck upp över huvudet, böj bakåt. Vrid i olika riktningar.  Bra rörlighet minskar risken för ryggskott.  

 

 

 

 

 

 

 

 

AnnaCarin Gustafson Ideberg och testar klappramsor med Nadereh Ardakani, undersköterska på Kronans vårdcentral i Sundbyberg.

3 STRESSA NER. Kommer du ihåg barndomens klappramsor? Gör dem med kollegorna uppmanar AnnaCarin Gustafson Ideberg och testar med Nadereh Ardakani, undersköterska på Kronans vårdcentral i Sundbyberg. Stå brett isär med fötterna, böj knäna lätt, spänn till i låren och brösta upp dig. Klappa. Övningen gör att spänningarna i axlarna minskar. Även stressen minskar när armarna korsar kroppens mittlinje, eftersom det får hjärnorna att samarbeta.

Rotera axlarna.4 ROTERA AXLARNA. Stå höftbrett isär med parallella fötter. Stå brett isär med fötterna, böj knäna lätt, spänn till i låren och brösta upp dig. Sätt fingertopparna på axlarna, spreta med fingerarna. Fäst blicken på ena armbågen följ den med blicken. Gör cirklar bakåt. Övningen ökar cirkulationen, därmed minskar spänningarna och risken för värk.  

 

 

 

 

 AnnaCarin Gustafson Ideberg stretchar i bussen.

5 STRETCHA I BUSSEN. Här stretchas höftböjaren, övningen minskar risken för ryggbesvär. Även underarmarna och bröstmusklerna kan stretchas i bussen. De övningarna minskar risken för domningar i händerna och underarmarna.

AnnaCarin Gustafson Ideberg tränar styrka i bussen.6 TRÄNA STYRKA I BUSSEN. Genom att ta tag i handtag eller en stång och lyfta sig upp kan man träna styrkan i armar och axlar. Övningen minskar risken för värk i axlarna.  Genom att göra dips mot en bänk stärker man överarmarna och ökar rörligheten i axlarna. Övningen förebygger smärta i armbågen.
 

 

 

 

 

 

Prova det här också
– Gör 10 armhävningar på fötterna. Gör 20-30 situps. Ta en paus.
– Återhämtning är lika viktigt som träning. Testa yoga, qi gong, tai chi, långsamma rörelser eller spikmatta.
– Prova yogaandning som har en lugnande effekt på kroppen, sitt med rak rygg, dra in hakan. Andas in och ut genom näsan. Ta 20 andetag.
– Gör high five eller klappramsor med arbetskamraterna.
När armarna korsas framför kroppen påverkas hjärnans nervbanor, effekten blir att stressen minskar.

SMÅ SAKER SOM GÖR STOR SKILLNAD

  PASSIV (KCAL/DAG)   AKTIV (KCAL/DAG)
Tar hissen 3 våningar upp och ned  1 Går i trapporna tre våningar upp och ner 11
Kör bil till och från jobbet 18 Går till och från buss eller tåg 108
Sitter ner och pratar i telefon  11 Står upp och talar i telefon 18
Väntar på pizzabudet  11 Lagar mat i 30 minuter 54
Använder torktumlaren  0 Hänger tvätt 8
Sitter framför TV eller datorn 16 Går en promenad eller leker med barnen 162
Släpper ut hunden i trädgården 2 Går 30 minuters promenad med hunden 108
S:a förbrukning 59   469

 

VÄLJ TRÄNING UTIFRÅN DITT YRKE

Stillasittande.
Till exempel bussförare.

PÅ JOBBET: Schemat bör medge att man hinner resa på sig och röra på kroppen flera gånger om dagen. Man ska sitta så bekvämt som det är möjligt.

BRA TRÄNING: Crosstrainer, stavgång och bakåtcrawl ökar rörligheten i övre delen av ryggen. Promenader, löpning, stavgång ökar grundkonditionen. Corepass stärker mage och rygg. 

BRA VARDAGSAKTIVITETER: Ta vara på alla tillfällen till rörelse. Gå till jobbet eller gå av några hållplatser tidigare. (Se rutan på sidan 33 för fler tips.) Stretcha höft-
böjaren. 

BRA ÖVNINGAR PÅ JOBBET: Axelrotationer, stretcha höftböjaren, bröstmuskler, underarmar, dips, häng i ledstången och lyft dig upp (se bilderna 4, 5
och 6).

Tungt jobb, av typen några mycket tunga insatser per dag.
Till exempel undersköterska på boende, ambulanssjukvårdare.

PÅ JOBBET: Det bör finnas hjälpmedel för tunga moment, använd dem. Ta hjälp av en arbetskamrat när det går. Skaderisken minskar om man har tillräckligt med tid och utrymme och utbildning i arbetsteknik.

BRA TRÄNING: Funktionell styrketräning: övningar där flera muskelgrupper aktiveras. Corepass stärker mage och rygg. Stärk konditionen med till exempel
spinning eller löpning.

BRA VARDAGSAKTIVITETER: Går du så mycket som du tror? Använd en stegräknare för att se om du går 10 000-12 000 steg per dag. Om inte, försök promenera i dagsljus. 

BRA ÖVNINGAR PÅ JOBBET: Sträck igenom kroppen i början av dagen för att värma upp, till exempel ”plocka äpplen”. Axelrotationer (se bild 4).
Sträck ut bröst och rygg.

Tungt jobb, av typen ganska tungt större delen av dagen.
Till exempel städare, parkarbetare, barnskötare på småbarnsavdelning.

PÅ JOBBET: Ta många korta pauser. Viktigt att kunna styra detta själv. Ha arbetsredskap som är rätt utformade. Lagom temperatur minskar belastningen på kroppen. 

BRA TRÄNING: Träning som stärker grundkonditionen. Funktionell styrketräning: övningar för flera muskelgrupper samtidigt. Rörlighetsträning minskar risken att att skada sig. Corepass stärker mage och rygg. Yoga ger lugn och ro.

BRA VARDAGSAKTIVITETER: Promenader, stretch, rörlighet, axelrotationer, dans.

BRA ÖVNINGAR PÅ JOBBET: Barnskötare kan klättra med barnen, parkarbetare kan göra övningar med spadskaftet och städaren moppskaftet på axlarna (se bilderna 1 och 2). 

Rörligt jobb utan tunga moment.
Till exempel fritidsledare, barnskötare för stora barn, undersköterska på vårdcentral.

PÅ JOBBET: Rörligt jobb är bra för kroppen, men se till att ta pauser för återhämtning. 

BRA TRÄNING: Promenader, löpning, spinning, crosstrainer för konditionen. Corepass för att stärka mage och rygg. Styrketräning för hela kroppen, på gym eller hemma med gummiband eller balansboll. 

BRA VARDAGSAKTIVITETER: Gå av bussen några hållplatser tidigare, gå i trappor.

BRA ÖVNINGAR PÅ JOBBET: Fritidsledare och barnskötare kan göra saker med barnen, till exempel hip hop eller yoga. På vårdcentralen kan man göra qi gong, klappövningar och axelrotationer (se bilderna 3 och 4).