Ronnie Liljeqvist är brandman och ensamstående pappa.

KA besökte brandstationen i Göteborgsstadsdelen Angered. Många killar här har småbarn och för dem har det inte varit några problem att ta ut sina föräldradagar.
– Numera pratar arbetsgivaren öppet om att föräldraledighet är en positiv erfarenhet, säger arbetsplatsombudet Peter Olsson.
De tycker att det har blivit lättare på senare år att få föräldraledigt. Bland annat för att det tid­igare inte fanns vikarier i räddningstjänsten och de måste alltid ha full styrka.
– Det är en generationsfråga också, säger Andreas Sjölin. I hela samhället har det blivit vanligare att ta ut alla pappadagar.
I Angered jobbar många yngre, vilket också kan underlätta saken. En av brandmännen har tidigare jobbat på en annan station med flera äldre och där var föräldraledighet inte lika populärt.
Under semesterperioden kan det fortfarande vara svårt att få föräldraledigt. Att brandmännen jobbar nära varandra i lag gör att man kompromissar.
– Man får ge och ta. Vi vill ju ha en god stämning här, säger Ronnie Liljeqvist. Teoretiskt sett skulle vi bara kunna plocka ut föräldraledighet utan att prata med de andra, men det funkar inte riktigt så.
– Hade man varit egoist och tagit pappaledigt utan att prata om det, då är man nog inte kompis med resten av gruppen, säger Andreas Sjölin.

Då de jobbar långa pass blir det också många lediga dagar att vara hemma med barnen. Andreas beskriver schemat som barnvänligt.
– Så länge man inte är gift med någon som jobbar skift eller man är ensamstående, tillägger Peter Olsson.
– Innan man söker tjej får man se till så hon jobbar dagtid, säger han skämtsamt.
Kommunals sektion för Göte­borgs brandmän driver ett förslag om ändrade arbetstider för att matcha förskolans tider bättre. Sektionen skickade en enkät till alla brandmän i Göteborg, 80 procent ville ändra tiderna för dagpass. De skulle då vara 7.30-17.30 istället för 7-18.
Ronnie Liljeqvist är ensamstående pappa till två barn på sju respektive tre år.
– Det hade passat mig superbra. Då hade jag hunnit hit på morgonen, säger han.
Hans förskola är öppen mellan sju och fem och han ska hinna ta sig till jobbet. Något nattis finns inte i Lerum där han bor. För att få tillvaron att gå ihop hämtar Ronnies pappa på för­skolan vissa dagar och har barnen de nätter han arbetar. Ronnie är dessutom beroende av att någon annan brandman i hans lag stannar kvar när han måste hämta och lämna barnen, de måste alltid vara sju personer i styrkan.
– Jag är väl skyldig ganska många halvtimmar, säger han.
Högsta chefen, Nils Andreas­son, har bordlagt frågan om att ändra dagtiderna. Först ska det undersökas om det krockar med EU-regler.
– Om det kan underlätta för dagishämtningar så ändrar vi, säger han.

Nils misstänker dock att det uppstår nya problem om tiderna ändras. Den förlorade tiden skulle läggas på nattpassen och då försvårar det om man vill lämna på dagis om morgonen, efter nattpasset.
Flertalet av killarna i Angered har varit hemma strövis i stället för sammanhängande perioder. Eftersom de är lediga så många dagar ändå, menar de att det inte finns någon anledning att ta föräldraledigt längre perioder. De har inte heller funderat på att gå ner och jobba deltid för att få mer tid med barnen.
– För barnens skull kan man dra ut på det mycket genom att man jobbar helger och nätter, då räcker pappadagarna längre. Ibland kan det låta som att vi inte tar så mycket pappadagar men vi är himla mycket med barnen ändå, säger Ronnie.
– Jobbar båda föräldrarna nio till fem så har man barnomsorg 45 timmar i veckan. Men vi kanske bara behöver 25, säger Peter.

När brandmannen Jonas Arturssons fru skulle börja studera gick han till chefen och förklarade att han inte kunde jobba dagpass längre. Chefen godkände det, och nu är Jonas ofta hemma med sina döttrar Linn och Tilda.När brandmannen Jonas Arturssons fru skulle börja studera gick han till chefen och förklarade att han inte kunde jobba dagpass längre. Chefen godkände det, och nu är Jonas ofta hemma med sina döttrar Linn och Tilda.

Söder om stan, i en villa i Fiske­bäck, tar Jonas Arturs­son emot oss. För honom var beslutet enkelt när hustrun Veronica skulle börja plugga. Han gick till stationschefen och förklarade läget.
– Jag kommer inte att jobba några dagpass i höst.
Under intervjun klättrar barnen Linn och Tilda, tre och ett halvt respektive ett och ett halvt år gamla, upp och ner i pappas famn. Och det är tack vare dem han sitter här, mitt på blanka dagen. Annars hade han antagligen varit på jobbet på brandstationen i Gårda.
– I och med att min fru läser flaggade jag rätt så tidigt för att jag skulle vara ledig.
Jonas löste det så att han tog bort alla dagpass. I stället arbetar han 67 procent. Det innebär att han har kvar sina dygnspass var­annan helg och ibland jobbar natt i veckorna (se separat ruta). Äldsta dottern Linn går i förskolan, men bara 15 timmar i veckan.
Han har hört kolleger som funderar på liknande lösningar.
–Vissa har sagt ”jaha, kan man göra så, det var ju bra att veta”.
Några bekymmer att få med sig chefen på den här lösningen var det inte.
– Ja, jag mötte inga problem alls egentligen. Det var bara att säga till. Jag tror det finns en mer positiv inställning till att jobba deltid idag. Sen så tror jag inte att det är bra för räddningstjänsten i stort att ha för mycket deltidspersonal. Det är ändå ett teamwork som ska utföras, då gäller det att man verkligen jobbar ihop.
Jonas Artursson är den första som arbetar på det här sättet på Gårda brandstation. Hustrun Veronica arbetar som sjuksköt­erska och pluggar just nu en specialistutbildning, samtidigt som hon arbetar 40 procent. De helger när Jonas jobbar dygn har de löst det så att också Veronica arbetar då.
– Vi har sagt att det är lika bra att när jag ändå jobbar försöker hon välja sina pass den helgen också, för annars hade det gått nästan ett helt år utan att vi hade sett varandra en hel helg. Man kan undra hur bra det är för familjen.

De helgerna hoppar
Jonas föräldrar, som turligt nog bor i grann­huset, in som barnvakter.
– Det hade varit riktigt tufft om jag inte hade haft föräldrar som bor i Göteborg.
Fortfarande är heltid den dominerande normen inom räddningstjänsten. Jonas, som har jobbat som brandman sedan 1999, berättar att vikarier inte ens fanns då, när han började.
– Nu har vi varit så lyckligt lottade på vårt lag att vi har fått tillbaka någon som har varit sjukskriven, så vi har faktiskt varit mycket folk. Vi har inte behövt ta in någon vikarie på laget.
På andra håll i landet är organisationen ofta mer tajt. Kommunalarbetaren har gjort en rundringning till flera räddningstjänster, och framför allt på mindre stationer kan det vara svårt att få gå ner i tid och svårt att få hjälp av vikarier. Den generella uppfattningen är att deltid kan vara möjligt genom att jobba färre pass, men inte kortare dagar.

En nackdel med deltid
som Jonas Artursson tar upp är att det kan bli svårare med den för brandmän så viktiga träningen.
– Ja, det är klart att nu måste man sköta det mer själv. Men när man är hemma med två barn, när ska det bli tid liksom? Så lite sämre har det nog blivit. Men det fungerar så länge man upprätthåller någorlunda nivå, man får se till att man klarar sina tester.
Jonas kommer att jobba deltid fram till maj, då semesterperioderna börjar.
– Jag skulle inte vilja att någon tog ut hela sin pappaledighet under sommaren så att vi andra inte fick semester när vi ville. Då sätter man jobbarkompisarna i klistret. Man jobbar ändå i ett lag.
Vi går bort till köket där Jonas och barnen har förberett en kladdkaka. Tilda och Linn får slicka bort vispgrädden från elvispen. Jonas säger:
– Det är la härligt att få vara hemma med sina barn. Just de här tidiga första tre åren är ju väldigt viktiga vad gäller trygghet, tillit, självkänsla och allting. Jag tycker absolut att man ska ta tillvara på möjligheten att vara hemma.

Hur funkar det att vara brandman och förälder?

Jonas Fries, 34 år, trebarnspappa, Karlskrona.
– Man får vara ledig, men det gnisslar lite. Jag kan uppleva att man kunde vara lite mer tillmötesgående. Och före min tid var det svårt att ta ut sin pappaledighet överhuvudtaget. Lite av det kan vara kvar. En del har fått nej som vill sänka sin arbetstid.

Markus Sjöholm, 28 år, tvåbarnspappa, Katrineholm.

– Det funkar alldeles utmärkt. Jag har svårt att se bättre arbetstider när man har småbarn. Jag jobbar hela dygn och då får jag många lediga dagar. Är man ute i god tid så är det inga bekymmer att få ledigt. De har aldrig sagt att man inte får för att det är ont om folk. Att gå ner till deltid skulle kanske gå men är nog klurigt. Jag vet ingen brandman som har gjort det.

Samuel Bergander, 34 år, ettbarnspappa, Umeå.
– Det här arbetet funkar jättebra med att ha familj. Däremot hade det direkt blivit problem om man varit ensamstående. Vi har sällan haft problem att få föräldraledigt då vi har haft en pool som kunnat täcka upp.
– Detta är en arbetsplats där det finns en jargong. Det är en oskriven policy att inte ta föräldraledigt på sommaren. Det var mer så för tio år sedan, nu har den äldre generationen börjat gå i pension. Nu jobbar många yngre som har barn och då försvinner problematiken. Det börjar bli mer som en vanlig arbetsplats.  

ID: Ronnie Liljeqvist

Ålder: 35 år Bor: I Lerum utanför Göteborg. Familj: Två barn, 7 respektive 3 år.

Föräldraledighet
- Två månader i förväg ska man säga till om föräldraledighet.
- Man har laglig rätt att gå ner i arbetstid till 75 procent så länge man har barn under åtta år.
- Föräldrapenning betalas ut i sammanlagt 480 dagar per barn. Av dessa är 60 dagar reserverade för den ena föräldern och går inte att överlåta till den andra. Övriga dagar kan man avstå till den andra föräldern.
- Männen tar i dag ut cirka 22 procent av föräldrapenningen.

ID: Jonas Artursson

Ålder: 37 år. Bor: Göteborg. Familj: Fru och två barn.

Jonas jobbschema
V 1: tisdag natt, lördag dygn.
V 2: onsdag natt.
V 3: måndag natt, fredag natt, söndag dygn.
V 4: torsdag natt.