– Hon gör grejer i den lokalen och det var inte meningen. Meningen var att de i fas 3 skulle hjälpa till på avdelningen. Men den här kvinnan har gjort arbetsuppgifter i den lokalen och det har blivit någon form av daglig verksamhet som jag förstår det, säger Magnus Jonsson, Kommunals sektionsordförande.

Kommunal ska godkänna alla fas 3-placeringar som sker på deras avtalsområde, just för att fas 3 absolut inte ska få ersätta andra i verksamheter med nedskärningar.
Kommunal godkände placeringen även i det här fallet.
– Men då var det inte meningen att det skulle bli så här.
Nu har Gotlands kommun lovat att ta itu med saken.
– Jag förutsätter jag får en rapport av den ansvarige och att de gör något åt detta. Vi har inte godkänt fas 3 i verksamheter där vi har neddragningar, säger Magnus Jonsson.

Enligt Benita Westin, ombudsman på förbundskontoret, var det många fas 3-placeringar i början som gjordes ovanför huvudena på de fackliga organisationerna. Men sedan har Arbetsförmedlingen skärpt till rutinerna.