Djupt inne i  den bergiga djungeln öppnar sig en enorm krater. Regnvattnet som faller ner där når havet via underjordiska grottsystem, som ska utforskas av en grupp dyk- och klätterkunniga expeditionsmedlemmar.

I tre dimensioner får vi följa med ner i djupet, och det är ganska vackra scenerier som dukas fram. Men i ärlighetens namn kunde man ha utnyttjat 3D-formatet mer. Eller är lågmälda 3D-effekter, som förhöjer upplevelsen men som inte tar över showen, framtidens melodi?

Grottforskar-räven Frank (Richard Roxburgh) spelar över totalt, med ett ständigt dramatiskt darr på den raspiga rösten. Däremot gör Rhys Wakefield, som spelar hans son Josh, en bra insats som balanserar upp intrycket.
Dramat uppstår när ett oväder får vattennivåerna under jord att stiga hastigt. Det team som befinner sig på djupet tappar kontakten med sina kollegor uppe i dagsljuset, och snart gäller ”rädde sig den som kan”-principen.

Dyk- eller klätterintresserade biobesökare har mycket att njuta av.
För oss andra är det stabil action, men Sanctum når ironiskt nog aldrig de högre höjderna.