Under senare år har rumänsk film prisats flera gånger. ”Herr Lazarescus död” och ”4 månader, 3 veckor och 2 dagar” är de två mest uppmärksammade filmerna. Den senare utspelar sig under kommunistdiktaturen.

Filmvetaren Sanjin Pejkovic, som höll i ett seminarium om rumänsk film under festivalen, förklarade att Ceausescu-åren fortfarande präglar rumänsk film till mångt och mycket.
– Även om Rumänien i dag är ett liberalt samhälle med en kapitalism som breder ut sig så finns en hel del rötter som inte är uppklarade, säger han.
Å andra sidan finns så många fler berättelser från Rumänien, säger han .

En av filmerna på festivalen ”Tuesday after Christmas” är ett bra exempel. Det är ett tätt relationsdrama, om otrohet och svek. Och där har regissören Radu Muntean, hoppat från Ceausescu-uppgörelse i sin förra film, till ett helt icke-politiskt drama.

Se mer

Det finns fortfarande möjlighet att för den som befinner sig i Göteborg att se någon eller flera av de rumänska filmerna som visas. Festivalen håller på till och med måndag den 7 februari.
För mer information, gå in på festivalsajten: www.giff.se

Samtliga sex rumänska
filmer kommer dessutom att visas under de rumänska filmdagarna på Zita, Folkets bio i Stockholm 10-13 februari. Även i Malmö, Lund och Västerås kommer Folkets bio att visa rumänsk film.