Eulalia har tröttnat på att Åsa-Nisse aldrig fixar den trasiga vattenpumpen på gården i Knohult. I protest badar hon i Champis och vattnar trädgården med Nisses hembrända sprit.
Nisse inser att han måste fixa vatten och skruvar ihop Dunderpumpen. När den stånkar igång sprutar olja istället för vatten. Hela Knohult har nu chansen att bli oljemiljonärer.

Men onda skånska oljemagnater vill ta över oljefyndigheten och får hjälp av regeringen. När lilla Knohult utropar sig till republik och resten av världens olja sinar är det början på en global kris med stormakter inblandade.

Efter 41 års uppehåll har den 21:a filmen om Åsa-Nisse premiär. Och det är en hejdlös historia som – trots en imponerande rollista – tyvärr aldrig blir mer än lite småfnissigt kul. Man kan dock konstatera att äkta skåningar är roligare än fejkade smålänningar.