Över 300 flygplatsarbetare på Köpenhamns flygplats Kastrup la ner arbetet i förmiddags. Och inne i staden står 200 busslinjer stilla och lastbilschaufförer har blockerat Kongens Nytorv.
Enligt Danmarks motsvarighet till LO-tidningen, Avisen, har hundratusentals passagerare i hela Danmark påverkats av bussförarnas vilda strejk. Strejken har spritt sig till västra Sjælland och Jylland.

Bussförarnas främsta missnöje handlar om att de själva måste betala en avgift vart femte år på 5100 danska kronor för en nödvändig vidareutbildning.
– Medlemmarna är arga över att de själva ska betala för att kunna utföra sitt arbete. I EU är det bara i Danmark och Spanien som förarna måste betala ur egen ficka för ett nödvändigt förarbevis, säger Jan Villadsen, som är ordförande för utbrytarorganisationen 3F Transport, till den danska tidningen Berlingske Tidende.

Men socialdemokratiska ombudsmän har också sagt att det är den borgerliga regeringens förslag om förtidspensionen som ”var droppen som fick bägaren att rinna över”. Något som har lett till politiskt bråk mellan De konservativa och Socialdemokraterna i Danmark och socialdemokratiska företrädare uppmanar de strejkande arbetarna att gå tillbaka till sina jobb.