Jag arbetade tidigare inom äldreomsorgen och där hade vi delade turer eller kunde få arbeta kl 07 -17 med en timmes lunch.
Delad tur tycker jag är suveränt, på sommaren kan man vara ute i solen mitt på dagen och på vintern kan man gå till badhuset och bada i bubbelpoolen och sola. När man sedan kommer tillbaka vid 16.30-tiden så känns det inte som att man har jobbat på förmiddagen. Att däremot arbeta kl 07-17 var väldigt krävande.

Nu är jag timvikarie inom psykiatrin där de tyvärr har avskaffat delad tur. Det finns endast två olika turer, kl 07 -16.30 eller 12-21. Jag tycker inte att det blir tid för återhämtning eftersom det inte finns fler olika tider och halvdagar. Jag tror att människor har ”fastnat” i att tycka illa om delade turer, de fokuserar på det negativa.
Om man förklarar hur man ser på det, så finns det vissa som förstår och kan tänka om. Bor man långt från sitt jobb så kan jag till viss del förstå att det blir jobbigt, men på sommaren kan även de vara ute i solen och ha det skönt,, det behöver man inte köra hem för.

Diana Persson