På vingårdarna i Sydafrika är säkerheten låg och lönerna dåliga.
Huskontrakten är kopplade till arbetet, vilket innebär att man kan bli hemlös om man förlorar sitt jobb.
Värst är det för kvinnor, de är ofta säsongsanställda medan männen har fasta jobb.
­- Jag tror på att kvinnor har sina egna rättigheter. De ska inte behöva ha en man för att få ett jobb eller ett hus, säger Dawid Afrika som är på besök i Sverige.

Förbundet jobbar nu med kampanjen ”Rättvis vinhandel 2011”. Systembolaget håller på att ta fram riktlinjer för vilka krav de ska ställa på vingårdarna. Dawid Afrika och Wendy Pekeur, Sikhula Sonkes generalsekreterare, vill att Systembolaget köper in vin som blivit godkända av Wieta, det sydafrikanska förbundet för en etisk industri. Deras krav gäller inte bara okej löner utan också betald mammaledighet och rätt att vara med i facket.
­- Att vara godkänd av Wieta är ett steg till att vara rättvisemärkt, säger Dawid. Men rättvisemärkt är ännu striktare.

Bara fem procent av Sydafrikas lantarbetare är med i något fack. Dawid berättar att det är svårt att komma till vingårdarna och rekrytera medlemmar eftersom området är privat. Om de däremot har medlemmar på gården har facket rätt att vara där.
­- Vi måste vara väldigt strategiska. Om jag går med i facket kan jag få sparken så det är ett svårt val för människor att ta.
Arbetsgivarna hotar med indragna förmåner om de anställda går med i facket.
Dawid berättar att de som trots det väljer att gå med, får mycket bra service. Han ger exempel på en situation då de kan hjälpa till:
­- Om en medlems man dör, då kan hon förlora både jobbet och hemmet. Vi kämpar för att hon ska få vara kvar på gården, som hon har rätt till, med hjälp av jurister. Sådana situationer visar att Sikhula Sonke faktiskt kan göra något.

Tillsammans med generalsekreteraren Wendy Pekeur har Dawid också träffat svenska fackförbund, bland annat Kommunal. Han vill gärna samarbeta med fack i olika länder. I tisdags träffade han Kristina Olsson, internationell sekreterare på Kommunal. Det är dock inte aktuellt med något samarbete. Kommunal samarbetar med två lantarbetarfack i Sydafrika, FAWU och NUFWBSAW, genom att utbilda regionala skyddsombud. Kommunals princip är att facken ska vara med i globala fackliga organisationer, som IUL, och det är inte Sikhula Sonke.
­- Ett problem i Sydafrika är att många fack är lokala och regionala, det blir stor splittring. Man konkurrerar om medlemmar, det ser inte vi som något som stärker situationen för lantarbetarna, säger Kristina Olsson.
­- Man blir ingen stark röst, utan många mindre röster.

Sikhula Sonke

Sikhula Sonke är ett lantarbetarfack som startade 2004.

Facket organiserar främst kvinnor, i västra kapprovinsen i Sydafrika.

De har cirka 5000 medlemmar.

Förbundet startades av kvinnor och målet är att göra kvinnors röster hörda.

Ledningen består av 85 procent kvinnor men tillåter män att vara medlemmar.

Läs om kampanjen "Rättvis vinhandel 2011".