Ta två män på en fest, Rikard och Jan. Rikard stannar länge, dricker rätt många drinkar och pratar med alla. Jan dricker inget och går hem tidigt, han ska nämligen löpträna i gryningen.
Rikard kommer att må dåligt dagen efter, och även på sikt om han fortsätter. Men han gör en vinst: Han har större chans att träffa en tjej än vad Jan har på sina tidiga löprundor. Och att föra sina gener vidare är ett viktig mänskligt mål.
Enligt forskarna är inte Rikard ute och slarvar, utan gör ett rationellt val.
Daniel Nettle är en brittisk forskare som har studerat mänskligt beteende ur ett evolutionärt perspektiv. Han förklarar varför folk med låg socioekonomisk status röker mer, äter sämre och motionerar mindre.

Daniel Nettle visar
att det handlar om rationella val. Man väljer det beteende som man har mest att vinna på. Fattiga har statistiskt sett mindre att vinna på att leva sunt, eftersom de har kortare förväntad livslängd.
Valen gör man utifrån sina erfarenheter. Ett exempel: Sonjas mamma var advokat och lever nu ett gott och aktivt liv som pensionär. Sonja själv lever sunt för att själv få en lika fin ålderdom.
Marias mamma däremot dog vid 65, utsliten av hårt, fysiskt arbete. Maria själv föredrar att ha det trevligt nu och inte tänka så mycket på framtiden.
Det här förklarar varför folkhälsosatsningar ofta ökar hälso­skillnaderna. Det är de redan gynnade som tar till sig alla goda råd.

ID: Daniel Nettle

Daniel Nettle är forskare i beteendevetenskap vid Newcastle-universitetet i Storbritannien. I begreppet "låg socioekonomisk status" finns bland annat låg utbildning, lågutbildade föräldrar, lågstatusyrke och låg lön.