15.12 En av Anns döttrar ringer.

– Kom igen tjejer! Framåt!  Gå, gå, gå!
Det låter lite som på Friskis och svettis. Men tjejerna är kossor och hon som skriker är Ann Bonde. Och det är det här som är att fösa kor – att tjoa och putta på kossorna med gödselskrapan. Snabbt går det inte.
Vi träffas på gården i Fjärås söder om Göteborg där Ann ska jobba sitt eftermiddagspass. Hennes arbetsdag började redan klockan sex i morse på en mindre gård med 25 kor. Hon jobbar delade turer och mellan dagens jobb har hon dessutom städat hos ett äldre par.

15.32 Mycket jobb krävs för att få kossorna att flytta på sig.15.32
Mycket jobb krävs för att få kossorna att flytta på sig.

15.39 Det luktar sött och gott när Ann gör i ordning mjölkersättning åt de lite större kalvarna. Bara de minsta dricker mjölk från kossorna.
15.39 Det luktar sött och gott när Ann gör i ordning mjölkersättning åt de lite större kalvarna. Bara de minsta dricker mjölk från kossorna.

Här på gården finns över hundra kor och lika många ungdjur. Korna står inte i egna spiltor utan rör sig fritt tillsammans i en stor fålla. I en del av ladugården finns kalvar i olika storlekar. Två kor som ser alldeles sprängfyllda ut trampar runt i en egen box. När som helst kan en kalv ploppa ut.
– Hade jag inte varit avbytare så hade jag velat vara barnmorska, säger Ann Bonde, som tycker det är härligt att se nya liv komma till.
– Jag är lite besatt av dem, säger hon medan en kalv suger på hennes fingrar och hon får något drömskt i blicken.
Hemma har hon fullt av små prydnadskor som hennes vänner inte kan låta bli att köpa till henne.
– Det är ju fantastiskt. De går runt här och äter och så blir det mjölk, fortsätter hon.
Och mycket mjölk blir det. Nu står vi på en liten plattform som är placerad lägre än golvet. Turvis ställer sig korna sju på varje sida ovanför oss. I dag går mjölkningen lite smidigare än vanligt eftersom de är två avbytare. Ann och kollegan Mikael Andersson tvättar av korna en efter en och sätter slangar på spenarna.

17.08 Jobbet underlättas av att Ann tycker väldigt mycket om kossor.17.08 Jobbet underlättas av att Ann tycker väldigt mycket om kossor.

Mjölk pumpas ut från korna in i mjölkmaskiner och vidare till en stor mjölktank. Mjölk som göteborgarna kommer hälla i sitt morgonkaffe om ett par dagar. Som kommer vispas till latte­skum och åter se ut som den gör nu där den skummar i kärlen.
Ann har jobbat såhär sedan 1979. Yrket har förändrats under tiden. Och avbytare blir allt mer sällsynta på gårdarna. På 80-talet fanns omkring 90 avbytare
i Halland, i dag är de 30.
– Små gårdar försvinner varje månad och då försvinner våra jobb också, säger Ann.
De stora gårdarna anställer djurskötare som kommer varje dag. Charmen med avbytarjobbet är att gårdarna är olika, tycker Ann. Och skulle hon söka jobb som djurskötare menar hon att det finns andra problem.
– Då skulle man nog få konkurrera med billigare arbetskraft. Många har utländska arbetare från Polen och så.

För ett par år sedan tappade Ann många gårdar och började städa för att klara försörjningen. Med arbetsgivaren Växa har hon bara kontrakt för 60-70 timmar i månaden. Nu rullar det på bättre igen men städningen finns kvar som en livlina.
Snart är alla kor mjölkade. Kalvarna är nöjda och har slutat skrika efter mat.
– Det är så mysigt när man är klar på kvällen. När allt är tyst och de har fått mat och fått det rent hos sig, säger Ann Bonde.

Ann Bonde

Ann Bonde, djurskötare och avbytare på bondgård.Ålder: 54 år.
Bor: Skällinge utanför Varberg.
Familj: Sju barn, varav tre bor hemma. Två barnbarn och en massa djur.
Lön: 135 kronor i timmen, plus ob-tillägg.

 

Om facket

"Jag gick med när det blev mindre jobb. Jag kände att det är bra att ha något i ryggen om det händer något. Men jag gick ur a-kassan när det blev så dyrt."

Bäst&sämst

Bäst: "Friheten, och att bönderna blir glada när de får hjälp. Och kossorna!"
Sämst: "De tidiga morgnarna och att jobben försvinner."

Avbytare

En avbytare är en djurskötare som jobbar på flera olika lantgårdar när bönderna vill vara lediga. Ofta jobbar man ett morgon- och ett eftermiddags­pass.
Då de flesta avbytare är deltidsanställda är det vanligt att ha annan sysselsättning vid sidan av.
Många avbytare försvann när Lantbrukets avbytartjänst lades ner 1999. I dag kan man vara anställd av husdjursföreningar, till exempel Växa i Halland, eller vara egenföretagare.
Medellönen för djurskötare i lantbruk är 19 400 kronor i månaden.