Konstigt nog går det inte att tröttna på denna traditionellt byggda detektiv och hennes ambitiösa assistent, verksamma i Botswanas huvudstad Gaborone. Att läsa om hur de finurligt lirkar upp och löser sina fall, antingen det handlar om misstänkt otrohet, en härsklysten faster, eller en grundlurad fästman, är som att svepa in sig i en varm pläd av trygghet, tolerans och medkänsla, vilket ju knappast hör till vanligheterna i deckare.

Damernas detektivbyrå får förvisso sin beskärda del av mänskliga passioner, besvikelser och vrede.
Men det är inga dragna vapen, inga aggressioner som inte går att hantera med en kopp rött rooiboste och ett lugnande samtal.  För den filosofiskt lagda Mma Ramotswe är inte bara vidsynt och skarpögd, hon är framförallt snäll, en egenskap som har en både helande och smittsam effekt på de människor som korsar hennes spår.

Först i denna elfte bok i serien tvingas Mma tillgripa våld, för första gången under sin karriär som detektiv. (Och våldet är ytterst milt.) Även för de onda och kriminella kan hon känna sympati, boken blir en liten lektion i konsten att älska sin nästa.  Hennes assisterande partner och sekreterare Mma Makutsi häpnar över denna förmåga när de varit hos en bedragerska och upplevt en otrevlig scen: ”Hur kunde Mma Ramotwe ens börja känna sympati för den där förfärliga kvinnan? Hur kunde hon? Och sedan mindes hon plötsligt hur. Det var för att denna kvinna, denna traditionellt byggda kvinna, denna förstående, toleranta arbetsgivare, denna detektiv, bestod av snällhet, bara av snällhet.” (s.176)

Författaren påminner
med sin milt ironiska blick och sitt humoristiska tilltal om exempelvis Åke Holmberg, upphovsmannen till Ture Sventon, en barndeckare från 1950-talet.  Någon revolution gör de inte, de människor som befolkar Alexander McCall Smiths universum.  Om något predikas i denna snällhetens lovsång är det fördragsamhet och förnöjsamhet. Konsten att njuta av det vi har och föra känslan vidare till nästan vänder  inte upp och ner på världen, men i all stillsamhet visar denna feelgood-serie hur små underverk kan uträttas – och uträttas – varje dag.