Omkring 250 ungdomar kommer att kunna plugga till bussförare i höst. Då startar cirka 25 gymnasier i landet utbildningen. Kommunals ombudsman Peter Larsson, som jobbar med frågor som rör bussförarna, tycker att det är jättebra. Tidigare har man inte kunnat söka jobb som bussförare direkt efter gymnasiet, eftersom man ska vara 21 för att få körkortet. Nu är den åldern sänkt till 18 år för den som har gymnasieutbildningen.
– Jag vet att det blir jättebra för då får vi in ungdomar i det här yrket. Och det behövs, för det är stora pensionsavgångar.
Behövs en särskild utbildning för att jobba som bussförare?
– Absolut, det är ett komplicerat yrke. Man har ansvar för en massa människor. Man ska lära sig att framföra en buss på ett schyst och säkert sätt. Det är en viktig yrkesutbildning, som för målare eller snickare.

Att yngre kommer in i yrket sätter dessutom press på arbetsgivarna, menar Peter Larsson.
– Arbetsgivarna får skärpa till sig med arbetstider, anställningsförhållanden och arbetsmiljö. Ungdomarna är mer medvetna än vad vi var och tar inte vilken skit som helst.
Jan Bosaeus är ordförande i arbetsgivarförbundet Bussarbetsgivarna samt VD för bussföretaget Nobina. Han säger att efterfrågan ökar på bussförare i hela landet.
– Det finns mycket goda möjligheter att få jobb efter examen, säger han i ett pressmeddelande.