Kalla krigets slut blev ett tungt slag för thrillerförfattarna. Vem ville längre läsa om hemliga agenter Öst och Väst när ena parten – östblocket – numera var nedlagt?

En som härdat ut i väntan på bättre tider är britten John le Carré, känd främst för sin klassiker från 1963, Spionen som kom in från kylan.
Handlingen i Carrés senaste, Vår egen förrädare, utspelas i vår egen tid av Irakkrig, ryska oligarker och islamska terrorister. Huvudpersonen Dima är en av dessa ofattbart rika ryssar som vill hoppa av till Väst i utbyte mot information om illegala penningtransaktioner. Det slutar fasligt  illa för  en del, dock inte för tennisstjärnorna Federer och svenske Söderling som fått en liten roll i dramat.

Förtjänsten med le Carrés böcker är hans vägran att teckna världen i svart och vitt. Politikerna i Washington och London är inte mindre korrupta än de i Moskva och ”våra” agenter är sjaskiga, nedsupna, om än med någon mänsklig idealitet i behåll i sina trasiga själar.